Seceta dă peste cap planurile viticultorilor. Ce soluție au găsit ca să mai salveze din investiții: "E dezastru"
Seceta extremă a afectat grav culturile de viţă de vie. Disperaţi să nu piardă întreaga producţie, viticultorii s-au apucat să recolteze strugurii, înainte de termen. Boabele sunt însă mici şi arse de soare, iar în unele zone producţia este şi de 10 ori mai mică decât în anii trecuţi.
De Redactia Observator la 27.08.2024, 21:02Temperaturile ridicate au afectat grav producţia de struguri de la Staţiunea de Cercetare Viticolă din Târgu Bujor, judeţul Galaţi. Lăstarii nu s-au dezvoltat, iar boabele nu au crescut nici ele ca în alţi ani.
Aşa arată strugurii înainte de recoltare, cu câteva săptămâni. S-au dezvoltat doar 10% din normal. Un astfel de strugure ar fi trebuit să fie mare cât o palmă. Ca să mai salveze ceva din investiţie, viticultorii au început recoltatul strugurilor mai devreme.
"Peste 2 săptămâni este posibil să îi găsim pe toţi uscaţi. E dezastru, da. Strugurii, vedeţi, sunt foarte mici", declară Ana Stoica, șef bază experimentală. "Proastă recolta. Anul ăsta este foarte proastă. Cum se vede. O găleată la rând. Anii din urmă făceam şi câte 10 găleţi pe rând", spune un culegător.
Producţia de struguri, mai mică și cu 70%
- Strugurii româneşti apar mai devreme în pieţe. Canicula aduce schimbări pentru agricultori
- Claudiu a pariat tot pe o afacere şi a dat lovitura. Are un contract cu un hipermarket din Capitală: vinde cu 25 de...
- Investiţia de 3.000 de euro care a schimbat viaţa unei familii din Maramureş. Afacerea le aduce bani frumoşi
Anul acesta se estimează că producţia de struguri de la Staţiunea de Cercetare va fi cu circa 70% mai mica faţă de anii trecuți. "În zona în care ne aflăm, unde avem o plantaţie de 10 ani, scoteam o producţie între 8 şi 10 tone la hectar. Anul ăsta, după estimări, la o mie de kilograme de struguri", precizează Gabriel Tabaranu, directorul stațiunii de cercetare.
În plus, strugurii mici şi arşi de soare vor afecta şi calitatea vinului de anul acesta. "Este o problemă să vinifici asemenea struguri, pentru că au randamentul mic în must. Se obţine puţin must şi nu atât de calitativ pe cât ar trebui să fie din strugurii şi bobiţele la valoarea lor biologică de soi", explică Aurel Ciubucă, secretar științific.
În ultimii 5 ani, producţia de struguri a fost în continuă scădere, din cauza secetei.