Antena Meniu Search
x

Video Claudiu a pariat tot pe o afacere şi a dat lovitura. Are un contract cu un hipermarket din Capitală: vinde cu 25 de lei kilogramul

Primii struguri româneşti s-au copt anul acesta la Buzău, cu aproape trei luni mai devreme decât în mod normal. Secretul constă în faptul că viţa de vie a fost cultivată într-o seră încălzită, alături de alte legume. Este o metodă care prinde tot mai mult teren în România. Recolta e una bogată iar un kilogram se vinde la poarta agricultorilor cu 25 de lei kilogramul. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 29.06.2024 , 19:45

Bolta bogată de struguri este pariul lui Claudiu, un cultivator din Glodeanu Sărat. După ce s-a ocupat o viaţă de legume în solar, în 2023 a trecut şi la viţă de vie. Nu regretă investiţia şi deja îşi culege prima recoltă.

Struguri româneşti, cultivaţi în solar

"Aceşti hibrizi sunt foarte, foarte gustoşi, foarte aromaţi, dulci, tot ce trebuie la un strugure de masă. Îi avem la încălzire pe centrală. Aici am avut cultură de castravete la încălzire şi totodată au plecat şi ei", spune Claudiu Breazu, legumicultor.

Vezi și

"Cu siguranţă puneam mai din timp, mult mai din timp. Nu ne mai chinuiam cu atâtea legume şi atâta stres. E mai simplă şi mai curată (n.r. cultura de viţă de vie)", adaugă Gina Breazu, legumicultor.

Pe acelaşi subiect

Contract cu un hipermarket din Capitală

Claudiu a încheiat deja un contract cu un hipermarket din Capitală, iar strugurii săi urmează să ajungă la raft în caserole de câte 500 de grame. "Nu folosesc pesticide, insecticide şi alte lucruri. Avem prădători, avem bondari, sunt undeva pe acolo câteva cutiuţe", arată Claudiu Breazu, legumicultor.

Prețul pentru astfel de trufandale este de 25 de lei. "Nu ar trebui să existe diferenţe senzoriale între strugurii cultivaţi în solar şi strugurii cultivaţi sub cerul liber", crede Cintia Colibaba, prodecan Facultatea de Horticultură USV Iași.

În pieţe, unde strugurii de import sunt aproape la jumătate de preţ, oamenii nu se înghesuie. "Nu cumpăr acum, chiar mă uitam, sunt caise, sunt cireşe, chiar avem de unde să alegem fructe", mărturiseşte o femeie.

"În pieţe găsim şi la acest moment diverse sortimente de struguri, dar aduse de departe. Aceştia albi, de exemplu, fără sâmburi, sunt aduşi din Turcia, iar cei de aici, roz, sunt din Grecia. Preţul lor este de 15 lei pe kilogram. Mai găsim în piaţă însă, şi struguri din Chile", arată Clara Mihociu, reporter Observator.

"Ce nu se vinde, facem vin"

Strugurii româneşti, cultivaţi în aer liber, ar putea ajunge la tarabe la jumătatea lunii august. Agricultorii estimează preţuri între 3 şi 5 lei pe kilogram, în funcţie de soi. "Avem comenzi, mai vin alţii direct aici, am mai dus şi noi în oraş, la piaţă. Ce nu se vinde, facem vin", spune Petru Iacob, producător de struguri.

O treime din strugurii de consum vine din import, potrivit Eurostat. Italia este principala ţară de aprovizionare - acolo viticultorii au soiuri mai rezistente, care dau rod 7-8 luni pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri economice » Claudiu a pariat tot pe o afacere şi a dat lovitura. Are un contract cu un hipermarket din Capitală: vinde cu 25 de lei kilogramul