Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Strugurii româneşti apar mai devreme în pieţe. Canicula aduce schimbări pentru agricultori

Vara caniculară a dat peste cap perioadele de coacere a fructelor. Anul acesta, strugurii de masă sunt deja culeşi din vii, mai devreme cu două săptămâni decât în mod obişnuit.

de Redactia Observator

la 05.08.2024 , 18:24

În viile de la ferma didactică a Universității pentru Științele Vieții din Iași este agitaţie. De trei zile a început culesul strugurilor de masă, iar soiul Napoca poate fi deja recoltat pentru consum. Deși în mod normal culesul acestor struguri ar fi trebuit să înceapă după data de 15 august, canicula a schimbat programul. Petru Popa este inginer în viticultură de patru decenii și spune ca niciodată nu a mai început culesul atât de devreme: "Acest fenomen de arşiţă, de caniculă, duce la o accelerare a coacerii, noi spunem maturării, strugurilor".

Primii care vor ajunge pe mesele noastre sunt strugurii de consum roşii. Pentru cei care preferă strugurii albi de masă, trebuie să mai aştepte încă o săptămână până va începe culesul. Şi unii, şi alţii pleacă din fermă cu preţul de 5 lei kg anul acesta. Consumatorii de rând sunt surprinşi să vadă primii struguri pe tarabe. Unii dintre ei chiar pun la îndoială dacă strugurii sunt sau nu româneşti.

Strugurii de vin

Vezi și

Strugurii de vin sunt şi ei aproape gata şi ar putea fi culeşi cu trei săptămâni mai devreme decât în mod obișnuit. Dacă gustul celor de masă nu e afectat de coacerea timpurie, la cei de vin situaţia e diferită. "Este posibil ca zaharurile să crească foarte mult, în acelaşi timp aciditatea să scadă. Şi atunci e posibil să nu mai avem acea prospeţime pe care o căîutăm în vinuri", spune Cintia Colibaba, specialist în viticultură și oenologie. 

La Universitatea pentru Științele Vieții din Iași se cultivă 8 soiuri de struguri de masă pe o suprafață de 1.4 hectare. Producția este estimată la 5 tone pe hectar, asemănătoare cu cea de anul trecut.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Strugurii româneşti apar mai devreme în pieţe. Canicula aduce schimbări pentru agricultori