Antena LIVE

Șeful ANAF a pus ochii pe borcanul cu bacșiș din restaurante. Trucul prin care ospătarii scapă de impozitare

Administratorii/proprietarii de localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal, a afirmat, miercuri, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, menţionând că Fiscul nu a efectuat încă verificări în acest sens, transmite Agerpres.

De la 08.03.2023, 16:26
Șeful ANAF a pus ochii pe borcanul cu bacșiș din restaurante. Trucul prin care ospătarii scapă de impozitare Shutterstock (imagine ilustrativă)

El a fost întrebat de jurnalişti dacă a făcut controale în acest sens, în condiţiile în care mai există restaurante unde se lasă bacşiş în cutiuţă.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal. (...) ANAF nu a făcut încă verificări în acest sens. Din punctul meu de vedere, ştiţi, întotdeauna am spus că trebuie să ne ducem acolo unde să produce marea evaziune fiscală. Trebuie să mergem acolo doar pe baza unei analize de risc şi pe analizele de risc pe care noi le facem. Imaginaţi-vă că acel borcan cu 100 lei, cu 200 lei adunaţi într-o zi nu reprezintă ceva, dar legal nu trebuie să mai existe aşa ceva", a menţionat Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

Inspectorii ANAF vor face verificări dacă există sesizări privind bacșișul ilegal

"Suntem obligaţi să mergem la orice sesizare asumată. Sesizarea poate să o facă angajaţii sau clienţii, dar şi eu, dacă am fost la un restaurant, nelocuind în Bucureşti - stau în chirie, întotdeauna dacă las bacşiş am grijă ca să plătesc cu cardul şi să trec suma respectivă pe card - şi peste tot pe unde am fost n-am întâmpinat nicio problemă - şi chiar am verificat aşa, fără să ştie nimeni cine sunt. Am spus: 'Da, domnule, vreau să las, dar plătesc cu cardul'. Mi s-a trecut, mi s-a spus suma, deci el funcţionează. N-am întâlnit niciun local în care am fost eu, nu prea multe, recunosc, dar el funcţionează", a mai spus Lucian Heiuş.

Pe acelaşi subiect

Șeful ANAF nu știe câți bani s-au încasat din impozitul pe bacșiș

Totodată, preşedintele ANAF a menţionat că nu ştie cât s-a încasat din impozitul pe bacşiş, deoarece intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarată.

"Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl implici trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare. Ştiţi că legea prevede ca fiecare firmă trebuie să-şi facă o proprie procedură internă prin care distribuie bacşişul respectiv, în funcţie de chelner, de bucătar. El se adună într-un singur cont, se plăteşte acel 10% pe el. Dar vă promit că la sfârşitul trimestrului, pentru că ştiţi că sunt unele companii care plătesc lunar, altele plătesc trimestrial, putem să facem la sfârşitul lunii martie o analiză - şi să vedem din total impozit aferent salariilor cât a fost cota aferentă bacşişului", a mai spus şeful ANAF.

Ți-a plăcut acest articol?

bacsis restaurante clienti ospatari anaf lucian heius
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024