Antena Meniu Search
x

Cum se aplică legea bacşişului. Fondatorul unui lanț de restaurante explică ce şi cât se poate plăti cu cardul

Legea bacșișului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, astfel că suma de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 05.01.2023, 14:46

Cum se aplică legea bacşişului. Fondatorul unui lanț de restaurante explică ce şi cât se poate plăti cu cardul - Observator / arhiva

Din punctul de vedere al acestei legi, bacşişul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiţi operatori: cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) şi/sau baruri (5630). Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei

E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei. "Valoarea bacşişului este situată între 0 şi 15%. Clientul alege ce şi cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacşiş", explică Dragoş Petrescu, fondatorul unui lanţ de restaurante, potrivit Mediafax.

Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei, această măsură fiind una de bun augur pentru industria HoReCa, adaugă el. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat. 

Pe acelaşi subiect

„Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş”, adaugă Petrescu. El precizează că, în mod normal, cei mai mulţi clienţi aleg fie să achite totul cu cardul, fie cash. Antreprenorul crede însă că bacşişul lăsat sub formă de cash va fi, iniţial, mai greu de fiscalizat.

Petrescu: În ţările dezvoltate, oamenii plătesc cu cardul suma aferentă a 10% din bacşiş, dar lasă şi ceva cash pe lângă

„Cum nu s-a fiscalizat până acum cash-ul, o vreme nu se va fiscaliza”. În timp, e de părere Petrescu, se va ajunge la situaţia din ţările dezvoltate precum Marea Britanie sau Franţa, unde oamenii plătesc cu cardul suma aferentă a 10% din bacşiş, dar lasă şi ceva cash pe lângă. „Dar asta în timp”. 

În România, astăzi, oamenii pot opta ca bacşiş pentru orice sumă, însă conform legii, ea trebuie să se încadreze în maximum 15% din valoarea consumaţiei. Acest prag a fost setat de autorităţile din domeniul spălării banilor, spune Petrescu, care adaugă că înţelege de ce a fost stabilit acest nivel. În final, la restaurant, un client poate alege dacă dă sau nu bacşiş - poate alege să nu, dacă acordă suma (sau una dintre sumele) propusă de restaurant sau dacă alege alta – caz în care trebuie emis un nou bon, şi dacă plăteşte cash sau card. „Tu, ca restaurant, fiscalizezi în funcţie de ce spune clientul”, conchide Petrescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Stiri economice » Cum se aplică legea bacşişului. Fondatorul unui lanț de restaurante explică ce şi cât se poate plăti cu cardul