Video Legea bacșișului a luat prin surprindere patronii de restaurante: mulţi nu au ştiut cum funcţionează sistemul
Bacşişul scris pe bon nu schimbă cu nimic, obiceiurile de până acum. Putem să alegem între procentele clasice sau să lăsam o sumă fixă. Totul este la aprecierea noastră. Legea care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie a luat, însă, prin surprindere unii antreprenori. Multe localuri încă lucrează la introducerea programului informatic pentru casele de marcat.
Jumătate dintre români oferă bacşiş 10% din nota de plată de la restaurant. 6 procente nu lasă niciodată nicio „atenţie“ chelnerilor. Noua lege lasă în continuare libertate de alegere şi celor chibzuiţi şi celor generoşi.
Cosmina Balint, reporter Observator: Aşa va arăta nota de plată din baruri şi restaurante. Pe lângă consumaţie va fi trecută o rubrică separată, cea de tips. Asta înseamnă că dacă mi-au plăcut serviciile şi produsele oferite pot alege să las până la 15% bacşiş care va apărea pe bon.
Cine simte nevoia să penalizeze mâncarea ori servirea este liberă să lase orice sumă. Sau deloc. La fel, şi cei foarte mulţumiţi de restaurant. În centrul istoric din Bucureşti, zona cu cele mai multe localuri din Capitală, legea bacşişului trecut pe bon încă nu se aplică peste tot.
Dragoş Panait, reprezentant HoReCa: Aceste schimbări după anul nou au venit un pic cam devreme. Suntem în data de 2, mulţi nu au ştiut cum funcţionează sistemul de schimbare. Probabil că în 2-3 zile lucrurile o să se aşeze. Probabil există un pic de înţelegere în primele zile până lucrurile intră pe un făgaş normal. Eu nu am auzit în 2 zile să existe locaţii controlate şi amendate.
Pe lângă evidenţierea bacşişului pe bon, legea aduce şi altă noutate: putem să lăsăm bacşiş cu cardul
Adrian Mircea, patron pub: Trebuie să adăugam o rubrică nouă în calculator în care să specificăm o anumită sumă în funcţie de cât vrea clientul să lase.
Topul bacşişului
61% Muntenia
37% Banat
36% Oltenia
Locuitorii din Muntenia, Dobrogea şi Moldova sunt cei mai darnici - lasă frecvent bacşiş chelnerilor. La polul opus sunt oltenii, bănăţenii şi localnicii din Crişana.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰