Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Situaţie îngrijorătoare: românii au luat un număr record de credite, chiar dacă dobânzile sunt cele mai mari din Uniunea Europeană, iar acum nu le mai pot plăti la timp. Numărul restanţierilor a crescut cu peste 30 la sută în ultimii ani, iar motivele sunt legate de situaţia economică, dar şi de educaţia financiară precară. Specialiştii se tem că numărul datornicilor va tot creşte, pe măsură ce nivelul de trai scade.
De Mădălina Chiţac la 15.01.2025, 19:36Şi aşa ajung tot mai mulţi români în situaţia în care nu mai pot rambursa împrumuturile luate. Cum arată graficul privind evoluţia numărului de români care au restanţe la bănci? Dacă în 2021 erau 160.000 de persoane, la final de 2024 numărul a ajuns la 220.000. Şi asta doar la bănci. Dacă luăm în calcul şi IFN-urile, ajungem la 240.000 de restanţieri. Sumele datorate se ridică la aproape 18 miliarde de lei.
Iar explicaţiile sunt multiple. De la un trai tot mai scump, la situaţii în care oamenii se întind mai mult decât e plapumă. "În condițiile în care salariile nu cresc pe măsură scumpirilor reale din magazine, e normal ca plata ratelor să devină o problemă", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.
"Au nevoie de sume de bani. Probabil nu foarte mari şi atunci apelează la IFN-uri pentru mai multe credite. Şi ajung în momentul în care au 4-5, cu grad de îndatorare de sută la sută şi ajung să nu mai suporte ratele", explică Irina Ştefan, broker de credite.
"Este şi natural, în condiţiile în care, doar în ultimii 2 ani, s-au dat 77 de miliarde de lei credite de consum. Doar anul trecut s-au dat 48 de miliarde de lei credite, este o creştere cu 64% faţă de anul precedent. Este normal să vedem şi o creştere a restanţelor", spune Iancu Guda, specialist economic Observator.
Raportaţi automat la biroul de credite
Cei care nu-şi achită la timp ratele sunt raportaţi automat la biroul de credite. "Tot mai mulţi clienţi solicită asistenţă de specialitate în vederea ştergerii datelor negative din biroul de credit. Din motive personale, nu au putut achita. Au restanţe din perioada pandemiei. Majoritatea întârzierilor sunt între 2021-2022", declară Camelia Grădinaru, avocat specializat în drept bancar.
"La 30 de zile după ce a trecut data scadentă, clienţii sunt raportaţi în biroul de credit cu bulină 1, ceea ce înseamă categorie de întârziere mai mare de 30 de zile. Clienţii sunt raportaţi pentru orice sumă datorată băncii", explică Irina Ştefan, broker de credite.
"E greu de creionat un profil tipic al datornicului. Probabil are în jur de 40-45 de ani, un salariu de minim 4.000 de lei, are familie, cu cel puțin un copil. O familie în care mâncarea și cheltuielile cu facturile ajung să reprezinte mai mult de jumătate din venituri", spune şi Adrian Negrescu, analist economic.
Specialiştii recomandă prudenţă
Aşa că specialiştii recomandă prudenţă. "Să nu ne îndatorăm foarte mult. Ar trebui să luăm un credit ipotecar maxim 25% rată din venituri. Apoi credit de nevoi personale de maximum 10% din veniturile lunare", recomandă Iancu Guda, specialist economic Observator.
Cei cu rate mai au de aşteptat până vor plăti mai puţin. BNR a decis să menţină dobânda cheie la 6,5%.