Video Ofertă ameţitoare anunţată de un furnizor după expirarea plafonării: preţ de 13 ori mai mare
Plafonarea preţurilor la gaz şi curent ar putea fi prelungită până la finalul anului. Anunţul a fost făcut de premierul Ciolacu după o întâlnire pe care a avut-o cu şeful de la Finanţe. Nu este clar dacă toată lumea va beneficia de acest ajutor de stat sau doar consumatorii vulnerabili. Între timp, au apărut mai multe oferte la energie, pentru perioada de după 1 aprilie. Duble, triple sau chiar de 13 ori mai mari decât actualele tarife.
Actuala schemă de plafonare a preţurilor expiră în două luni şi jumătate, conform legii. Însă, autorităţile se gândesc să o prelungească. Deocamdată, nu e clar în ce formă.
"Cu certitudine, Guvernul României va lua măsuri astfel încât zona de plafonare către consumatori și către economie să fie menținută. Vom încerca să acoperim tot anul", spune Marcel Ciolacu, premierul României.
Plafonarea la energie ar putea fi prelungită
"Dacă vom continua schema de compensare plafonare, ceea ce pare a fi scenariul de bază, va trebui şi ea finanţată, pentru a mai putea stinge din datoriile acumulate către furnizori", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 15 ianuarie 2025
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 15 ianuarie 2025. Au crescut cu 5 bani pe litru
- Ședință importantă la BNR. Analiștii anticipează că dobânda-cheie se va menține la 6.5%
- Primăvara vine cu preţuri mai mari la flori. Cu cât se vinde un buchet acum
- Când ar putea fi gata Autostrada Litoralului. Proiectul costă peste un miliard de euro
Bucuria românilor, nemulţumirea furnizorilor, care reclamă datorii uriaşe de la stat.
"Statul român face această politică socială pe banii unor operatori economici privaţi. Iar pentru anul 2024 nu a decontat niciun leu. Pentru energie electrică ar exista o potenţială datorie a statului român de 1 miliard de euro. La gaze naturale, ajunge undeva la 360 de milioane. Ei trebuie să plătească banii înainte să vorbească de orice extindere", explică Dana Daraban, asociaţie furnizori.
O decizie ar urma să fie luată până la sfârşitul lunii
Până atunci, însă, clienţii cărora le expiră contractele primesc oferte, unele la preţuri ameţitoare.
La electricitate, există trei plafoane, în funcţie de consum. 68 de bani, 80 de bani şi 1 leu şi 30 de bani, preţuri, care, teoretic, ar trebui, să expire la 1 aprilie. Furnizorii vin cu oferte duble sau triple faţă de plafonul minim actual. Cel mai mare operator din piaţă, de exemplu, oferă 1 leu şi 38 de bani. Există însă şi propuneri de contract cu preţuri de-a dreptul şocante - de peste 8 lei kilowattul. La gaze, avem, deocamdată, o singură ofertă. 42 de bani, cu 35 la sută mai mult faţă de plafonul de 31 de bani.
"La gaze este un preţ corect din punctul meu de vedere. Dincoace, la electricitate, este îngrijorător ce se întâmplă. Hidroelectrica trebuie să vină cu o ofertă mai rezonabilă în piaţă, pentru că ce am văzut până acum nu e deloc în regulă. Cel puţin acea ofertă de 8 lei pe kWh", Corina Murafa, expert în energie.
"Piaţa trăieşte în această incertitudine. Producătorii nu ştiu, furnizorii nu ştiu, nimeni nu ştie cum să-şi facă strategia de achiziţie. Vom vedea în această perioadă oferte, dar nu aş putea să spun că sunt relevante", spune Dana Daraban, asociaţie furnizori.
Specialiştii ne sfătuiesc să fim foarte atenţi la ce contracte semnăm şi să nu uităm că putem schimba oricând furnizorul, dacă găsim preţuri mai mici. Procesul durează 21 de zile şi se poate face atât online cât şi dacă mergem la ghişeu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰