Situație paradoxală după majorarea salariului minim. Cât ar încasa un angajat cu 3.000 de lei brut, față de altul cu 3.100
Situaţie paradoxală după majorarea salariului minim pe economie. Angajaţii cu un venit de 3.100 lei brut ar putea încasa net cu 100 lei mai puţin faţă de cei cu 3.000 de lei brut. Explicaţia e simplă - aceştia din urmă primesc 200 de lei fără taxe. Guvernul speră să rezolve situaţia oferind posibilitatea angajatorilor de a mări voluntar salariile, în schimbul unor facilităţi fiscale.
De Florentina Lazăr la 03.12.2022, 20:41200 de lei din cei 3.000 de lei brut, valoarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, vor fi scutiţi de taxe.
Gabriel Biriș, expert fiscal: Calculăm CAS-ul, CASS și impozitul pe venit pe salariu și rezultă un salariu net de 1889 lei. La un salariu brut puțin mai mare nu mai avem deducerea, acestea sunt contribuțiile, și rezultă un net cu 109 lei mic față de salariul care e cu 100 de lei mai mic.
Adică doar 1780 de lei. Analiştii spun că până la intrarea în vigoare a ordonanţei care reglementeză salariul minim, ar putea apărea situaţii în care angajatorii vor reduce salariul pentru a putea beneficia de scutiri de taxe.
Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: Actele normative vor fi însoţite de condiţionări, cine va face acest lucru nu va beneficia de facilitate.
- Românii cu salarii între 3.000 și 5.000 de lei ar putea primi 450 de lei în plus. Ce beneficii primesc angajatorii
- Salariul minim va creşte la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie. Scenariile privind suma netă pe care ar urma să o...
- Calcule grele pentru majorarea salariului minim. Scanariul care le-ar aduce, de fapt, mai mulţi bani angajaţilor
Se discută despre o a doua măsură pentru mediul privat, pentru creșterea salariilor
Pentru a nu exista acesta diferenţă între câştigurile angajaţilor, guvernanţii discută despre o a doua măsură pentru mediul privat: posibilitatea ca angajatorii să ofere voluntar o mărire a salariilor între 3.000 şi 5.000 de lei brut.
Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: Cei care cresc cu 450 de lei brut vor primi la fel o facilitate de 200 de lei. De regulă, atunci când creşte salariul minim, cresc toate salariile. Mai ales că este criză de forţă de muncă în România, angajatorii vor căuta să îşi menţină forţa de muncă şi să-și sprijine salariații. Pe de altă parte, suntem toţi de acord că impozitarea muncii este ridicată și de aceea și statul vine în întâmpinarea acestei probleme.
Unii antreprenori nu sunt însă de acord. Adrian administreză un hotel şi un club în Iaşi şi are peste 100 de angajaţi.
Adrian Dadu, antreprenor: Nu știu dacă noi mai reușim să ajungem în poziția în care am reuși să bugetăm pentru salarii o sumă de 450 lei. Să facem o astfel de bugetare pe viitor ar însemna o creștere mare a prețurilor noastre pe care le practicăm. Ne îndreptăm clar către un faliment, mai devreme sau mai târziu. Lichidități nu mai sunt de mult, de pe vremea pandemiei cred.
2023 va fi anul cu trei salarii minime nete în ţara noastră
Florentina Lazăr, reporter Observator: De la începutul anului viitor, angajaţii din construcţii vor avea parte de o mărire de la 3.000 de lei brut la 4.000 lei brut. Salariul net va fi de 3.150 de lei. Salariul minim în agricultură şi în industria alimentară rămâne 3.000 de lei brut. Angajaţii vor lua în mână 2.362 de lei.
Gabriel Biriș, expert fiscal: Legislația fiscală a fost făcută varză în ultimii ani de zile. Toate aceste diferențe de salarii, unii scutiți de impozit, alții scutiți și de impozite și de contribuții, alții și cu contribuția redusă... nu dă deloc încredere în calitatea actului de guvernare. Creează diferite categorii de contribuabili, unii mai impozitaţi, alţii mai puțin, aia mai puțin impozitați se luptă pentru privilegii și de aici întreagă divizare a nației.
Guvernanţii, patronatele şi sindicatele se vor întâlni din nou săptămâna viitoare pentru a finaliza discuţiile despre creşterile salariale.