Șofer de TIR care cântă la acordeon la nunți, prima victimă a amenzilor ANAF
Operaţiunea de recuperare a sutelor de milioane de euro, din evaziunea fiscală de la nunţi, a început în forţă cu o captură de 300 de lei. Sunt banii nefiscalizaţi pe care i-a primit la o nuntă un şofer de TIR care în timpul liber cântă la acordeon.
De Redactia Observator la 20.10.2018, 22:37Operaţiunea de recuperare a sutelor de milioane de euro, din evaziunea fiscală de la nunţi, a început în forţă cu o captură de 300 de lei. Sunt banii nefiscalizaţi pe care i-a primit la o nuntă un şofer de TIR care în timpul liber cântă la acordeon. Lăutarul de ocazie a fost deja amendat de FISC. Iar vânătoarea continuă. Fotografii, cameramanii, florarii, hostesele sau organizatorii de nunti, cu totii sunt vizaţi. Mulţi s-au gândit deja la contraatac. De exemplu, sunt fotografi care astăzi spun că, dacă Fiscul vine peste ei, le vor spune inspectorilor că fac poze de plăcere.
Constantin Florea, șofer de TIR care în timpul liber cântă la acordeon, a devenit prima victimă în războiul Fiscului cu evazioniştii de la nunţi.
Constantin Florea, șofer de TIR: O să plătesc, o să-mi fac SRL şi la batjocură o să declar că eu câştig doar un leu. Şi o să plătesc impozit la un leu.
Pentru că nu a declarat un venit de 300 de lei, el a primit o amendă de 10 ori mai mare.
Constantin Florea, șofer de TIR: Au fost bani obţinuţi prin, mă rog, cum se dă bacşiş la lăutari, la nuntă. Cum îi puneau ăia în vioară, aşa îmi puneau şi mie în acordeon, acolo.
Bărbatului i se pare ironic că tocmai el a fost găsit ca un exemplu - ANAF spune că evaziunea la nunţi păgubeşte statul cu sute de milioane de euro.
Surse din cadrul ANAF spun că ofensiva împotriva nunţilor are la origine o investigaţie făcută de inspectorii din judeţul Argeş.
Acțiunea Fiscului stârnește nemulțumire
După ce au constatat că în judeţ există doar 109 artişti înregistraţi la Fisc s-au uitat la numărul de nunţi din perioada 2013 - 2017. Numai în Mioveni se oficiaseră 1.354 de căsătorii. A urmat apoi un calcul halucinant. Estimând că la fiecare nuntă au fost tocmiţi doi fotografi şi doi lăutari, ANAF a făcut înmulţirea şi a concluzionat că peste 5.000 de prestatori de servicii lucrează în judeţ fără să taie chitanţă.
O metodă de calcul ridicolă, cred analiştii.
Adrian Benţa, analist fiscal: Evident că acel calcul ar fi fost corect doar dacă toate nunţile aveau loc în aceeaşi zi, la aceeaşi oră. Un lăutar sau un fotograf poate să deservească mai multe nunţi, chiar 4 pe lună sau poate 50 într-un an.
Acţiunile ANAF l-au nemulţumit şi pe ministrul de Finanţe.
Eugen Teodorovici, Ministrul de Finanţe: Abordarea aceasta a ANAF-ului trebuie să se schimbe. De a nu reacţiona şi de a acţiona. Şi acest lucru se va schimba până la final de an.
Ministrul pune acţiunea Fiscului pe seama grabei de a colecta bani înainte ca faptele de evaziune să se prescrie.
Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor: Perioada pe care ANAF a indicat-o este 2013-2017, pentru că este acea perioadă de prescriere.
Fotografii care lucrează la nunţi privesc cu blazare acţiunile ANAF. Spun că cine va dori să evite taxele, o va face oricum.
”Dacă ANAF-ul vine peste mine şi să spunem că eu n-aş fi fiscalizabil în clipa asta, le spun: da, fac poze de plăcere”, spune un fotograf.
La rândul lor, cântăreţii spun că veniturile ar trebui impozitate doar de la o anumită valoare în sus.
Petru Mare, cântăreţ: Şi preţurile sunt de multe ori simbolice. Dacă faci un calcul estimativ, nu-i un câştig din partea noastră. E pasiune, mai mult.
Cuplurilor recent căsătorite sunt avertizate de ANAF că dacă nu declară banii daţi pentru muzică sau fotografii, riscă amenzi de 5.000 de lei.