Soluţii pentru viitorul energetic al României. Cum poate deveni ţara noastră un hub energetic
România îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni un hub energetic în regiune. Avem resurse naturale, diversitate energetică şi capacitate de livrare. Lipsa de investiţii şi a unei strategii coerente pe termen mediu şi lung sunt însă marile piedici.
De Redactia Observator la 26.06.2018, 23:37România îndeplineşte toate condiţiile pentru a deveni un hub energetic în regiune. Avem resurse naturale, diversitate energetică şi capacitate de livrare. Lipsa de investiţii şi a unei strategii coerente pe termen mediu şi lung sunt însă marile piedici care stau în calea dezvoltării sectorului energetic.
Decidenţii politici de la cel mai înalt nivel şi cei mai importanţi actori de pe piaţa de energie au dezbătut pe larg problemele din sector la Forumul Intact Media Group, organizat şi moderat de Alessandra Stoicescu.
Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei de Industrii: În februarie, la început de martie, când am avut 3 zile de frig, a trebuit să importăm gazele din Ungaria la 120 de lei, dublu faţă de cât începusem noi sezonul.
O soluţie ar fi ca tara noastră să fie conectată la un sistem de energie regional.
Alexey Golovin, Vicepreşedinte KMG International: Noi credem că România are un potenţial uriaş să devină un important jucător regional în domeniul energiei, asta datorită poziţiei sale geografice, maximizând resursele sale naţionale şi având o strategie energetică prin care să obţină cât mai multe beneficii.
Alessandra Stoicescu, Director Executiv Intact Media Group: Hub energetic înseamnă să şi stocăm, să şi înmagazinăm şi într-adevăr să ne asumăm rolul pe care l-am putea avea! Îl avem din punct de vedere geografic, să îl avem şi geopolitic din acest punct de vedere!
Cum îşi va putea îndeplini România rolul geopolitic, pentru a se conecta la reţeaua de energie a ţărilor vecine, va fi următorul punct de dezbatare la Intact Media Group, pe 2 iulie. La forum va participa atunci şi Maros Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei Europene și comisar pentru Uniune energetică la Bruxelles.