Antena LIVE

Curs valutar

Statul are datorii de 4 miliarde lei la producătorii de energie. Cum a ajuns Guvernul impotent în gestionarea prețurilor la curent şi gaze

Statul are datorii de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, se arată într-un document guvernamental citat de Profit. Este vorba de compensațiile pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali. Până acum, statul a plătit către furnizorii de electricitate și gaze peste 23 miliarde lei.

De la 26.01.2024, 11:42
WhatsApp
Statul are datorii de 4 miliarde lei la producătorii de energie. Cum a ajuns Guvernul impotent în gestionarea prețurilor la curent şi gaze Profimedia

Datoriile de 4 miliarde de lei sunt restanțele cumulate de cele două instituții care plătesc compensațiile, Ministerul Energiei și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii.

Statul are datorii la producătorii de energie

Potrivit legii, după 1 ianuarie 2023, Ministerul Energiei și ANPIS trebuie să achite 40% din valoarea menționată în cererile de compensare depuse de furnizori înainte de validare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), urmând ca regularizarea pe valoarea totală să se efectueze după primirea notificării din partea Autorității. 

Valoarea cererilor validate de ANRE și a celor aferente lunilor de dupa 1 ianuarie 2023 pentru care trebuie achitată cota de 40% se ridică la circa 4000 milioane lei, se arată în documentul citat de Profit. 

Pe acelaşi subiect

Guvernul, impotent în cazul energiei

Potrivit unei analize Hotnews, modul în care sunt aplicate plafoanele stabilite acum doi ani încurajează practicarea unor prețuri prea mari pe lanțul producător-furnizor, iar autoritățile statului, precum ANRE sau Consiliul Concurenței, sunt inerte în fața unor posibile abuzuri pe piață.

Practic, guvernul a uşuat în gestionarea prețurilor la gaze și electricitate. A insistat să mențină plafoanele la curent şi gaze în forma din primăvara lui 2022, când era plină criză energetică, deși era evident că nivelul acestora nu mai are nicio legătură cu evoluția prețurilor din ultima perioadă.

Pe piețele spot internaționale, prețurile la gaze și energie electrică au ajuns să fie și de peste zece ori mai mici față de recordurile din 2022. Prețurile contractuale de acum sunt de cel puțin trei ori mai mari decât cele de dinaintea crizei, deși piețele au revenit la nivelurile normale. Cu toate astea, deşi forma actuală a plafoanelor nu mai este justificată, eliminarea lor ar crea haos şi ar duce la o creştere de preţuri. 

Potrivit datelor Eurostat, România era pe locul 3 în UE la cele mai mari prețuri la electricitate, cu un tarif mediu contractual de 2 lei/ Kwh. 

Sebastian Burduja: Datoria Ministerului Energiei către furnizori este de 2 miliarde de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025. El a precizat că datoria la zi a Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei, iar potrivit ANRE, schema va costa statul 3 miliarde de lei în 2024, faţă de 9-10 miliarde în 2023 şi faţă de 14 miliarde în 2022. 

"Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare-compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schema a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori", a spus ministrul Energiei în emisiunea România Politică, de la Prima News.

El a precizat că în continuare, preţurile pe factura românilor sunt mai mici decât pe Bursă. "Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare", a menţionat Sebastian Burduja.

Ministrul a arătat despre liberalizarea pieţei că a fost parte dintr-o furtună perfectă, războiul din Ucraina, revenirea din pandemie. "Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025."

Întrebat ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a spus că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schema de compensare şi plafonare. "Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită", a spus Burduja.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

preturi energie electricitate gaze naturale datorie
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025