Antena LIVE

Statul are datorii de 4 miliarde lei la producătorii de energie. Cum a ajuns Guvernul impotent în gestionarea prețurilor la curent şi gaze

Statul are datorii de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, se arată într-un document guvernamental citat de Profit. Este vorba de compensațiile pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali. Până acum, statul a plătit către furnizorii de electricitate și gaze peste 23 miliarde lei.

De la 26.01.2024, 11:42
Statul are datorii de 4 miliarde lei la producătorii de energie. Cum a ajuns Guvernul impotent în gestionarea prețurilor la curent şi gaze Profimedia

Datoriile de 4 miliarde de lei sunt restanțele cumulate de cele două instituții care plătesc compensațiile, Ministerul Energiei și Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) din cadrul Ministerului Muncii.

Statul are datorii la producătorii de energie

Potrivit legii, după 1 ianuarie 2023, Ministerul Energiei și ANPIS trebuie să achite 40% din valoarea menționată în cererile de compensare depuse de furnizori înainte de validare de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), urmând ca regularizarea pe valoarea totală să se efectueze după primirea notificării din partea Autorității. 

Valoarea cererilor validate de ANRE și a celor aferente lunilor de dupa 1 ianuarie 2023 pentru care trebuie achitată cota de 40% se ridică la circa 4000 milioane lei, se arată în documentul citat de Profit. 

Pe acelaşi subiect

Guvernul, impotent în cazul energiei

Potrivit unei analize Hotnews, modul în care sunt aplicate plafoanele stabilite acum doi ani încurajează practicarea unor prețuri prea mari pe lanțul producător-furnizor, iar autoritățile statului, precum ANRE sau Consiliul Concurenței, sunt inerte în fața unor posibile abuzuri pe piață.

Practic, guvernul a uşuat în gestionarea prețurilor la gaze și electricitate. A insistat să mențină plafoanele la curent şi gaze în forma din primăvara lui 2022, când era plină criză energetică, deși era evident că nivelul acestora nu mai are nicio legătură cu evoluția prețurilor din ultima perioadă.

Pe piețele spot internaționale, prețurile la gaze și energie electrică au ajuns să fie și de peste zece ori mai mici față de recordurile din 2022. Prețurile contractuale de acum sunt de cel puțin trei ori mai mari decât cele de dinaintea crizei, deși piețele au revenit la nivelurile normale. Cu toate astea, deşi forma actuală a plafoanelor nu mai este justificată, eliminarea lor ar crea haos şi ar duce la o creştere de preţuri. 

Potrivit datelor Eurostat, România era pe locul 3 în UE la cele mai mari prețuri la electricitate, cu un tarif mediu contractual de 2 lei/ Kwh. 

Sebastian Burduja: Datoria Ministerului Energiei către furnizori este de 2 miliarde de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că intenţionează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie până în martie 2025. El a precizat că datoria la zi a Ministerului Energiei către furnizori este undeva la 2 miliarde de lei, iar potrivit ANRE, schema va costa statul 3 miliarde de lei în 2024, faţă de 9-10 miliarde în 2023 şi faţă de 14 miliarde în 2022. 

"Cu siguranţă, păstrăm schema de plafonare-compensare, deci preţuri plafonate la românul de rând şi la companiile româneşti din economie. Această schema a asigurat o stabilitate pentru clientul final dar şi pentru furnizori", a spus ministrul Energiei în emisiunea România Politică, de la Prima News.

El a precizat că în continuare, preţurile pe factura românilor sunt mai mici decât pe Bursă. "Mai mult, discutăm de 5 milioane de gospodării din România care plătesc factura la curent, în medie, pe lună, într-un an, 35 de lei, ceea ce este o sumă rezonabilă, pentru o ţară cu puterea noastră de cumpărare", a menţionat Sebastian Burduja.

Ministrul a arătat despre liberalizarea pieţei că a fost parte dintr-o furtună perfectă, războiul din Ucraina, revenirea din pandemie. "Este important că UE a permis tuturor statelor, nu numai României, să aibă măsuri de protejare a consumatorului final, în mod special a celor vulnerabili şi aceste măsuri sunt premise cel puţin până în primăvara anului 2025."

Întrebat ce se va întâmpla după ce schema nu va mai fi valabilă, Burduja a spus că toată piaţa, tot lanţul îşi doreşte o etapizare a măsurilor de ieşire din această schema de compensare şi plafonare. "Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică, gaze naturale şi iarăşi ar duce la o creştere de preţuri, deci va fi o ieşire etapizată, foarte bine gândită", a spus Burduja.

Ți-a plăcut acest articol?

preturi energie electricitate gaze naturale datorie
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024