Antena Meniu Search
x

Video Un grad în minus înseamnă 34 de lei economisiţi lunar. Care este temperatura recomandată de specialişti în casă

În perioadele geroase, consumul de gaze se dublează şi odată cu el şi facturile. Ce facem pentru a plăti mai puţin? Specialiştii ne recomandă să reducem temperatura din locuinţe. Un grad, două în minus şi economiseşti câteva zeci de lei.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 25.01.2024, 20:00

Vezi și

Cu fiecare grad în plus, costul facturii de gaze tot creşte. Aşa că nu e de mirare că mulţi români plătesc acum dublu ca să se încălzească. Spre exemplu, la un apartament cu patru camere din apropierea Bucureştiului factura pe noiembrie a fost de 270 de lei, iar cea pe decembrie de 550 de lei.

Facturi mai mici cu 34 de lei

Cum putem să facem economie? "Într-o locuinţă bine izolată, dacă scădem temperatura cu un grad, ajungem să reducem consumul cu peste 100 de kW. Cum s-ar traduce asta în costul facturii? Vorbim despre o economie de 34 de lei pe lună pentru fiecare grad în minus", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

"Putem să dăm un grad sau două mai jos termostatul. Este un efort care, în lunile cele mai reci, decembrie - februarie, l-am putea face şi acest lucru s-ar vedea în facturile noastre. Ar însemna undeva 6% la un grad, 12% la două grade", explică Dumitru Chisăliţă, expert energie.

Pe acelaşi subiect

Facturile la energie au explodat

Concret, dacă reducem temperatura de la 24 de grade la 21 de grade, la un apartament cu patru camere bine izolat, putem economisi peste 300 de kW, iar factura poate să scadă cu 102 lei. Adică, dacă luăm acelaşi exemplu de mai sus, factura scade de la 550 de lei la mai puţin de 450 de lei. 

De altfel, temperatura recomandată în casă e de 21 de grade. Mulţi dau însă termostatul mai tare. "18-17 când plecăm şi după aia dăm până la 22-24", spune un român. "Întreţinerea a venit 800 şi ceva. Un apartament de 3 camere. Cam 22 de grade", zice un altul. "Plătesc undeva la 1.000 de lei, vorbim de un apartament de 4 camere, 4 persoane. Câte grade sunt în casă? 23-24!", mărturiseşte altcineva.

Sfaturi de la specialişti: cum facem economie

Pe lângă reducerea temperaturii, trebuie să mai ţinem cont de câteva sfaturi care ne-ar putea scădea factura. "Să avem echilibrarea instalaţiei făcută. Să fie cald şi uniform în toate camerele. Să nu avem radiatoarele acoperite cu perdeaua, cu obiecte, în aşa fel încât aerul să circule", sfătuieşte Adrian Chicoş, instalator autorizat.

Nici oprirea centralei când plecăm de acasă nu e o soluţie de economisire. "Nu este eficient să închidem centrala, întrucât locuinţa va ajunge la temperatura mediului. Aducerea casei la temperatura normală costă mult mai mult decât menţinerea constanţei temperaturii", spune Corneliu Bodea, expert energie.

Şi izolarea locuinţei ne poate aduce o reducere de până la 30% a facturii de gaze. "Îmbunătăţirea etanşeităţii. Fie că e vorba de ferestre, fie că e vorba de pereţi. Faptul că locuinţa este bine izolată termic, aduce scăderi semnificative la plata consumului de gaze naturale", adaugă Corneliu Bodea, expert energie.

Specialiştii recomandă să punem termostatul în camera unde stăm cel mai mult. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Un grad în minus înseamnă 34 de lei economisiţi lunar. Care este temperatura recomandată de specialişti în casă