Statul vrea supraimpozitarea "băieților deştepți" din Energie. Traderii ar rămâne cu doar 10% din profit, potrivit unei variante
Din septembrie, statul vrea să le ia banii celor care fac profituri mari din vânzarea de energie. Guvernul lucrează la noua ordonanţă de urgenţă care prevede impozitarea "băieţilor deştepţi". Una dintre variante ar fi ca traderii să rămână cu doar 10% din profit.
De Mădălina Chiţac la 25.08.2022, 19:31Pe zi ce trece, preţurile de pe piaţa de energie sunt tot mai mari.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Preţul energiei electrice atinge un nou record: 3.461 de lei pe MWh, pentru energia tranzacţionată astăzi şi care va fi livrată mâine. Vorbim despre cel mai mare preţ din Europa.
Deocamdată, consumatorii nu văd aceste creşteri în facturi, având în vedere că beneficiază de plafonare. Statul însă e cel care trebuie să achite nota de plată. Şi cum nu are un buget nelimitat, a găsit o sursă de finanţare.
Mădălina Chițac, reporter Observator: Statul vrea acum să-i impoziteze pe traderii din energie. Se va impozita venitul suplimentar obţinut în urma efectuării tranzacţiilor de către traderi. Momentan nu ştim care va fi impozitul aplicat, însă există discuţii cum ca profitul traderilor să fie de 10%, restul să meargă către bugetul de stat.
Activitatea de trading cu energie a fost indicată în ultima vreme drept una dintre cauzele creșterii prețurilor din piață.
Laurenţiu Urluescu, Asociaţia Furnizorilor de Energie: Sună interesant... impozitarea traderilor. Dar cred că este useless. Adică nu văd un aport mare de bani la bugetul de stat din acest lucru. Volumul tranzacţionat de traderii puri în energie electrică este undeva 5% din total volum tranzacţionat România.
Pe lângă companiile care doar vând şi cumpără, pe piaţa energiei există aproape 700 de jucători
Laurenţiu Urluescu, Asociaţia Furnizorilor de Energie: Lanţul este următorul: există producere, transport, distribuţie, trading, furnizare. Toţi participanţii la piaţă, inclusiv producătorii şi furnizorii, au şi activitate de trading.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: S-au văzut profiturile înregistrate anii trecuţi ale unor traderi de energie, dar, trebuie să înţelegem, traderii au rolul lor şi au făcut această activitate într-un mod legal şi permis. Principiile astea conform cărora interzicem activitatea de trading, izolăm energetic România sunt aventuri.
Datele de pe bursa de energie arată că, în 2021, România a avut o producţie de energie de 57 TWh. Numai că, pe platformele s-ar fi tranzacţionat circa 87 TWh.
Energia se plimbă dintr-o parte în alta până ajunge la consumatorul final
Reporter: Există traderi care stochează energie, în ideea de a creşte preţul şi de a obţine un profit mai mare?
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Toate aceste lucruri ar trebui verificate de cei care supraveghează piaţa de energie sau de gaze.
Ministrul Energiei crede că sumele suplimentare încasate de traderi din vânzarea de energie nu sunt meritate. Ordonanţa care să prevadă impozitarea ar trebui să fie adoptată zilele următoare.