SUA finanțează construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Câţi bani dau americanii şi care sunt etapele
Împrumut de 3 miliarde de dolari din partea SUA pentru construirea a două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Banca de Export‑Import a Statelor Unite, Exim Bank US, a anunțat miercuri că a emis scrisori de intenţie pentru o potențială finanțare de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordată proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Nicolae Ciucă a confirmat scrisorile spunând că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată.
De Redactia Observator la 09.11.2022, 11:04Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, după înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US EximBank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, în marja COP27, că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, relatează news.ro. Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări, potrivit premierului.
SUA ajută la construcţia reactoarelor 3 şi 4 la Centrala de la Cernavodă
"Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului", spune premierul.
Potrivit lui Nicolae Ciucă, "prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare".
Şeful Executivului mai arată că "proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze: prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. iar faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030".
"Prin creşterea capacităţii sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluţie alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă. Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări", mai transmite premierul.
Înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheik, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Documentele au fost înmânate de către Preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu. Cele două scrisori de intenţie din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.