Antena Meniu Search
x

România va avea primul mini-reactor din UE. Cum funcționează tehnologia SMR

Un parteneriat pentru o energie mai "curată". Aşa descriu Statele Unite şi România noua înţelegere prin care vor fi construite în ţara noastră centrale care vor avea mai multe reactoare modulare mici, fiecare capabil să producă 60 de megawaţi. 

de Redactia Observator

la 03.11.2021, 17:21

România va avea primul mini-reactor din UE. Cum funcționează tehnologia SMR
România va avea primul mini-reactor din UE. Cum funcționează tehnologia SMR - Ambasada SUA în România

Reactoarele vor fi construite pe teritoriu american şi apoi transportate în ţara noastră. Acordul are potenţialul de a crea 30.000 de locuri de muncă în cele două state. Noua tehnologie nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume, dar compania producătoare dă asigurări că este sigură.

Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea unor astfel de reactoare, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe.

Cum funcționează tehnologia SMR

Majoritatea reactoarelor SMR au la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară, care a funcționat cu succes mai bine de 60 de ani. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la bază o construcție modulară integral fabricată de NuScale capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură și redusă că dimensiune a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. 

Pe acelaşi subiect

Modulele permit serviciilor de utilități să dimensioneze corect unitățile, în funcție de nevoile lor curente, apoi să crească, după nevoi, capacitatea acestora. Reactoarele SMR se pot cupla cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei. Reactoarele SMR pot furniza energie pentru aplicațiile de la locurile de amplasare care nu au infrastructura necesară pentru a alimenta unitățile mai ample și pot înlocui centralele electrice cu combustibili fosili scoase din uz de pe siturile dezafectate, potrivit Ambasadei SUA în România.

Un alt avantaj constă în design-ul simplu care elimină multe dintre sistemele de mari dimensiuni, complexe, cum sunt pompele de răcire, vasele externe ale generatorului de aburi și conductele de răcire ale reactorului, cu diametru amplu.

Majoritatea reactoarelor SMR vor fi construite subteran, sporind astfel siguranța și securitatea. Reactorul funcționează utilizând circulația naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe. Se închide și se răcește singur, în siguranță, pe termen nedeterminat, fără să fie nevoie de operator, curent alternativ sau supliment de apă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » România va avea primul mini-reactor din UE. Cum funcționează tehnologia SMR