Taxa pe activele băncilor, criticată dur: "Dialogul a lipsit cu desăvârșire, totul a fost o mare surpriză"
La o lună de când guvernul a anunţat taxa pe activele bancare, dacă băncile vor opera cu un ROBOR mai mare de 2%, mai multe companii au avut pierderi uriaşe pe bursă, iar euro a atins mai multe recorduri istorice şi se apropie de 4 lei şi 70 de bani.
De Redactia Observator la 16.01.2019, 21:59La o lună de când guvernul a anunţat taxa pe activele bancare, dacă băncile vor opera cu un ROBOR mai mare de 2%, mai multe companii au avut pierderi uriaşe pe bursă, iar euro a atins mai multe recorduri istorice şi se apropie de 4 lei şi 70 de bani. Singura bancă privată românească are şi prima reacţie oficială. Oficialii băncii atrag atenţia că a fost o lipsă de dialog cu mediul bancar şi că vor fi efecte pentru cei care vor să îşi ia un credit în 2019.
La finalul anului 2018, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a introdus, în premieră, taxa pe activele bancare, în funcţie de cât de mare va fi ROBOR, indicele după care se calculează dobânzile pentru creditele în lei. Măsura este criticată de singura bancă privată românească.
Întodeauna există efecte atunci când se modifică taxele și impozitele, de altfel noi băncile plătim lunar în contul statului sume mari. Oamenii sunt sensibili la aceste lucruri și iau multe decizii de business în funcție de aceste modificări, exact din acest motiv este nevoie de dialog, este nevoie de dezbateare în așa fel încât politică fiscală să poată ajută statul să fie un bun manager al economiei. În acest caz dialogul a lipsit cu desăvârșire, totul a fost o mare surpriză, ce poate fi mai rău pentru o economie decât să nu știe la ce să se aștepte - Tiberiu Moisa, director general adjunct banking pentru IMM
IMM, afectate de noua taxă
De calitatea sistemului economic depinde în mare măsură calitatea vieții românilor iar noi am spus-o mereu, dacă IMM-urile o duc bine, atunci economia în România o duce bine. În viață, în general, este nevoie de echilibru, iar această ordonanță în formă ei actuală nu reflectă acest echilibru - Tiberiu Moisa, director general adjunct banking pentru IMM
Pe de altă parte, ministrul de Finanţe a declarat, de mai multe ori, că scopul guvernului nu este taxarea suplimentară a băncilor, ci scăderea ROBOR pentru ca românii care au împrumuturi în lei să plătească rate mai mici.
Nu dorim să taxăm. Nu se taxează nimic dacă este sub acel prafon de 2%. Va fi o reducere a profitului instituţiilor bancare şi protejarea populaţiei - Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor
În momentul de faţă nu se ştie clar dacă procentele se aplică trimestrial sau anual. La nivelul ROBOR din trimestrul trei din 2018, taxa este de 0,3% din activele băncilor. Taxa este aplicată de la 1 ianuarie. Reacţia instituţiilor bancare vine în contextul iniţierii unui posibil dialog pentru a găsi o formulă mai acceptabilă a aplicării taxei.