Taxați dacă își iau concediu medical. Ce salariu vor mai primi angajații care iau 3.000 de lei
Vrei concediu medical, plăteşti. De luna aceasta, salariul pe care îl iei cât eşti bolnav se micşorează cu 10 procente. Statul va opri şi contribuţia la asigurări de sănătate, ceea ce nu făcea până acum. Decizia a fost luată după ce premierul Marcel Ciolacu s-a supărat pentru că românii îşi iau prea multe concedii medicale. În 2022 au fost peste opt milioane.
De Mădălina Iacob la 09.01.2024, 19:42- Mădălina Iacob, reporter Observator: Un calcul pentru un angajat care ia în mână 3.000 de lei, de exemplu, arată așa. Cu o afecțiune dintre cele mai frecvente și un concediu medical de o săptămână aproape, luna trecută, a încasat 2.899 de lei. La finalul acestei luni același angajat va primi 2.813 lei. Practic, cu 86 de lei mai puțîn in acest an.
- Adrian Bența, analist fiscal: Se adresează concediilor medicale, celor pe care le cunoaștem noi că boală obișnuită, unde indemnizația este de 75 la sută din media veniturilor salariale, în ultimele șase luni anterior lunii în care te-ai îmbolnăvit sau de 85 la sută pentru concediile de sarcină și lăuzie. Se aplică la indemnizația brută realizată și consecință firească este reducerea salariului net, cel în mâna.
Și la stat, și la privat, angajații sunt revoltați.
- Angajat: Nu e un lucru plăcut să stai acasă și să primești mai puțini bani, având în vedere că ești bolnav.
- Angajat: O să plecăm cu toții, doamnă, toți cei din țară, mai ale noi cei tineri. Anul trecut am fost în Olanda și îmi pare rău că m-am întors. Pentru că acolo era altă viață, nu erau atât de mari taxele de aici, aveam un mod de trăi mai ok.
- Angajat: Vai de capul nostru...
Taxarea concediilor medicale a fost inclusă în ordonanţa-trenuleţ dată de Guvern luna trecută
- Salariații care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10%. Categoriile scutite de la noua...
- Criză în Sănătate. Şefa ASSMB: Pacienţii nu mai pot fi trataţi din lipsă de personal. Camera de gardă de la...
- Paradoxul angajărilor în sistemul de Sănătate. Spitalele de stat duc lipsă de doctori, dar posturile sunt blocate
Anul trecut, doar în trei luni, românii au adunat echivalentul a 23.000 de ani doar în primele trei luni. Iar în 2022, din opt milioane de concedii medicale, un sfert au fost pentru afecţiuni inventate.
- Marcel Ciolacu, premierul României: Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, sunt din domeniul privat, public, sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar e evident că s-a abuzat de acest fenomen.
- Eva Cristescu, medic de familie: Poate că există și astfel de persoane care chiulesc de la muncă, se acoperă cu concediu medical că să nu se acopere cu concediu de odihnă cumva. Depinde de perioada din an, în perioada asta în care lumea este răcită și foarte răcită, acord mai multe concedii medicale pentru că oamenii trebuie să stea acasă, nu să umble pe stradă sau să meargă la serviciu să îi îmbolnăvească pe cei din jur. În lunile de vară dau mai puțin.
Majoritatea concediilor medicale parafate de acest doctor sunt pentru infecțiile ale căilor respiratorii superioare. Pentru bolile obișnuite, indemnizația încasată de orice angajat este de 75 la sută. Pentru urgențe chirurgicală sau carantină, angajatorul plăteşte salariu întreg angajatului.