Taxe și impozite mai mari pentru case și mașini, din 2023. Cu cât vom plăti în plus
2022 ne-a adus inflaţie galopantă şi scumpiri usturătoare. Urmează, însă, încă un an greu. De la 1 ianuarie vom plăti mai mult pe vacanţe, mese la restaurant şi asigurări auto. Ţigările se vor scumpi cu cel puţin un leu, iar ţigaretele electronice vor fi taxate pentru prima oară în toată Uniunea Europeană.
De Florentina Lazăr la 29.12.2022, 22:18De la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adăugată va creşte de la 9 la 19% pentru băuturi acidulate cu zahăr, cidru şi bere fără alcool. În acelaşi timp se măreşte şi TVA plătit de hoteluri şi restaurante de la 5 la 9%.
Radu Dumitrescu, proprietar restaurante: Înseamnă o creştere a prețurilor pentru cetățeni. Înseamnă, bineînţeles, la sfârşit, venituri mai mici, pentru ca oamenii nu îşi vor mai permite sa iasă la restaurant cu aceeaşi frecvenţă cu care ieşeau înainte.
Florentina Lazăr, reporter Observator: De anul viitor, vor creşte taxele şi impozitele pe proprietăţi şi maşini. Acestea ar urma să fie indexate cu rata inflaţiei din 2021, aşadar cu 5,1%, în funcţie de deciziile consiliilor locale. Şi asigurările RCA vor fi mai scumpe.
Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Trebuie să avem în vedere că ASF a decis majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare al Asiguraţilor, de la 2,5, cât era, la 4%. Bineînţeles că şi partea de inflaţie care oricum la noi se manifestă destul de violent să spunem aşa ar putea contribui la această ajustare a tarifelor.
- Cu cât cresc salariile cuprinse între 3.000 și 5.000 lei, de la 1 ianuarie 2023. O nouă măsură pregătită de...
- Venituri mai mari pentru 7 milioane de români de la 1 ianuarie. Angajații cu salariul de 3.000 de lei vor avea,...
- Cu cât se scumpesc ţigările din 2023. Şi cele electronice vor fi taxate, în premieră, în UE
Începutul anului taie avântul şi celor care investeau în imobiliare
Acum pot fi cumpărate mai multe imobile cu TVA 5%, în limita a 450.000 de lei fără TVA. De la 1 ianuarie, doar o singură locuinţă, cu preţ sub 600.000 de lei, va putea fi achiziţionată cu taxă pe valoarea adăugată redusă.Cei care vor să cumpere încă o casă vor plăti TVA 19%.
Gabriel Biriş, analist fiscal: 19% la o sumă atât de mare, cât e prețul unei locuințe noi, în condițiile în care finanțarea e foarte dificilă și scumpă, va reduce foarte mult apetitul pentru a cumpăra locuinţe noi. Va afecta sever piața de real estate, care oricum e lovită de creșterea costurilor de construcție și creșterea costurilor de finanțare foarte mult.
În fine, şi impozitul pe dividende se majorează de anul viitor de la 5% la 8%.