Ce urmăresc tinerii la târgul de joburi din București: salariu bun, program flexibil, beneficii
În cea mai acută criză a forţei de muncă, patronii par dispuşi să ofere orice, doar să aibă angajaţi. La cel mai mare târg de joburi din București le-au prezentat candidaţilor tot felul de beneficii.
De Redactia Observator la 26.10.2019, 22:47În cea mai acută criză a forţei de muncă, patronii par dispuşi să ofere orice, doar să aibă angajaţi. La cel mai mare târg de joburi din București le-au prezentat candidaţilor tot felul de beneficii, de la abonamente la săli de fitness şi clinici medicale până la excursii cu familia, chirii decontate de ei sau laptopuri cadou. Oferta lor este bogată, însă cei pe care îi caută sunt prea puţini.
Entuziaşti şi încrezători în forţele lor, sute tineri se plimbă de la un stand la altul în căutarea locului de muncă ideal.
Ştefan este student în anul al doilea la Facultatea de Automatică, în Bucureşti. Nu a lucrat niciodată în domeniu, dar ştie ce îşi doreşte de la viitorul job.
ŞTEFAN, student: Un salariu decent. Până în două mii de euro. Programul. 8 ore, 6 ore pe zi, cinci zile pe săptămână! Cred că e un program suficient!
Pretenţii la care angajatorii încearcă să se ridice, deşi, spun ei, cei mai mulţi dintre aplicanţi nu au experienţă.
RADU APOSTOAE, director general al unui producător de camere de filmat: Foarte mulţi juniori. Ne-ar ajuta, însă, ca juniorii să încerce să-şi dea seama ce vor să facă. De multe ori ne întreabă ce tehnologii avem, că ei vor să le încerce pe toate. Ideal ar fi să se concetreze şi să îşi dea seama ce vor. Bineînţeles, seniori nu prea sunt la târg.
Totuşi, ofertele sunt din ce în ce mai atractive. De pildă, o firmă din Timişoara caută ingineri auto care să lucreze în fabricile din Germania. Oferă beneficii inclusiv pentru familia viitorului angajat.
LARISA BULC, specialist reurse umane fabrica auto: Ajuns acolo, o să aibă support pe toată perioada relocării: la modul căutării de chirii, acte pe care trebuie să şi le facă, relaţia cu statul. Veniturile lor pot să înceapă de la trei mii de euro pentru un începător şi pot să depăşească şase mii de euro.
”Pachete premium pentru sănătate, pe mine m-ar ajuta destul de mult!”, spune o tânără.
”Să ofere compania abonamente la sala de fitness, team-building, vouchere de vacanţă”, declară un tânăr.
Ca să-i convingă să muncească pentru ei, alţi angajatori oferă micul dejun personalului, laptopuri cadou, abonamente la săli de fitness şi la clinici medicale private, masaj sau zile de vineri mai scurte la birou. Nu în ultimul rând, sunt dispuşi să îi şcolească pe viitorii colegi.
SIMONA GAVRILĂ, specialist resurse umane clinică dentară: Am deschis recent în Bucureşti încă o clinică, am avut nevoie de 15 asistenţi. Intră într-o perioadă de trei luni, unde sunt verificaţi, învaţă instrumentarul de lucru, apoi profesează.
România are un deficit de forţă de muncă uriaş, de peste un milion de persoane. Cei mai căutaţi sunt IT-iştii şi inginerii. Deficit de resurse umane este şi în medicină, vânzări sau marketing. Ca să oprească această criză, Guvernul vrea să deschidă graniţele pieţei de muncă pentru peste 30 de mii de cetăţeni din state precum Nepal sau Vietnam.