De trei ori mai mulţi turişti străini în Bulgaria, decât la noi
Se încheie încă un an în care turismul din România înclină capul în faţa vecinilor bulgari. O ţară de două ori mai mică decât a noastră urcă în fiecare an în topul destinaţiilor europene. Anul trecut, 8 milioane şi jumătate de turişti străini au preferat să-şi facă vacanţele în Bulgaria.
De Redactia Observator la 08.12.2018, 22:35Se încheie încă un an în care turismul din România înclină capul în faţa vecinilor bulgari. O ţară de două ori mai mică decât a noastră urcă în fiecare an în topul destinaţiilor europene. Anul trecut, 8 milioane şi jumătate de turişti străini au preferat să-şi facă vacanţele în Bulgaria, în timp ce la noi nu au venit nici măcar 3 milioane. Culmea, cei mai mulţi străini care trec graniţa spre litoralul bulgăresc sunt români, urmaţi de greci, germani şi turci.
Bine aţi venit în Bulgaria, o ţară mică, dar cu ambiţii mari. Cu resorturi de lux, două aeroporturi la malul mării, servicii impecabile şi preţuri accesibile. Şi cu rezultate pe măsură: mai mulţi turişti străini decât întreaga populaţie a ţării: aproape 8 milioane şi jumătate doar în primele 10 luni ale acestui an. Cel mai mare succes turistic înregistrat vreodată de vecinii noştri de la sud.
În schimb, doar 2,75 de milioane de turiști străni au trecut granița la noi în țară. De trei ori mai puţini decât în Bulgaria. Ce au ei și nu avem noi? Voință!
Bulgaria şi-a deschis larg porţile în faţa investitorilor nemţi şi britanici. Sunt stațiuni întregi, cum e Albena de exemplu, deținute de o singură companie străină. La noi, hotelierii se luptă să supravieţuiască. Puţinii străini care ajung aici vin pentru shopping, o recunosc cinstit, pentru că li se pare ieftin, nicidecum atrași de straţiunile despre care nu au auzit prea multe.
Staţiunea Sunny Beach este, în schimb, pe buzele tuturor. Cehi, sârbi, chiar și japonezi vin să se bucure de litoralul bulgăresc. În luna august au fost întregistraţi un milion de pasageri. 41 de mii doar într-o zi, pe 10 august. La noi, pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, singura cursă de interes este cea din… Milano.
O rută folosită în mare parte de românii din Diaspora, care mai vin acasă doar în vacanţe, după ce milioane de oameni au părăsit în valuri ţara, dezamăgiţi de lipsa perspectivelor. O dezamăgire pe care o simt şi străinii, când ajung în România.
Nici la turismul culinar nu stăm mai bine. Industria de pescuit e la pământ, iar peştele din marea noastră ajunge în farfuriile din staţiunile bulgare. Tot vecinii noştri punctează şi la capitolul munte. În martie, echipa În Premieră a ajuns în Bansko. Un oraș care s-a dat de trei ori peste cap și a crescut ca Făt Frumos, peste noapte. Acum, aici nu mai vezi oieri, ci boieri, plus o jumătate de milion de turiști pe an și 40 de mii de locuri de cazare, triplu față de capitala Sofia și peste numărul de locuri de cazare din toate stațiunile balneare romanesti la un loc.