UE cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024. O lovitură dură pentru milioane de români, care încă se încălzesc prin metoda clasică
Vă mai aduceţi aminte de clipele petrecute iarna, la gura sobei, în casa bunicilor? Ei bine, aceste momente s-ar putea să devină istorie. Uniunea Europeană cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024. O lovitură dură pentru milioane de români, care încă se încălzesc prin metoda clasică.
De Redactia Observator la 03.12.2021, 11:24În localitatea Coaş, o comună aflată la aproximativ 30 de kilometri de Baia Mare, 30% dintre gospodăriile de aici nu sunt racordate la reţeaua de gaze naturale. Ca să treacă iarna cu bine, oamenii sunt nevoiţi să se încălzească cu lemne.
Viorica Leş - localnică: Băgăm toată noaptea pe foc că ne este frig. Suntem lângă vale şi avem şi copii mici.
Vestea că nu vor mai putea folosi sobele pentru a se încălzi i-a lovit ca un trăsnet. Unii ar vrea să se racordeze la reţeaua de gaze naturale, dar încă nu a fost trasă vreuna în zona lor. Alţii, însă, nu şi-ar permite nici dacă ar avea alternative.
Localnic: Dacă nu am bani, ce să fac? Ca să faci o instalaţie de gaz şi să tragi în casă cât costă.
Aproape jumătate din gospodăriile din România sunt încălzite cu lemne de foc
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, vorbim despre 3,5 milioane de locuinţe. 80% dintre ele sunt în mediul rural. Restul la oraş. În apartamentele din Lipova, de exemplu, locul caloriferelor a fost luat de sobele de teracotă, iar boxele şi garajele s-au transformat în depozite de lemne.
Localnic: Trebuia să mă descurc. Trebuia să pun undeva lemnele nu?
Pentru că sunt prea bătrâni pentru a căra sacii cu lemne pe scări, mulţi au ales să monteze scripeţi la ferestre.
Reporter: Până acuma cum aţi urcat cu ele?
Bătrână: Aşa în mână, cum mă vedeţi. Şi am 81 de ani.
Florin Pera - primar Lipova: Rezolvarea situaţiei ar fi... aducerea gazului, care este în curs de desfăşurare. Nu am cum să estimez o perioadă de timp.
România şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă că va renunţa la încălzirea pe lemn, dar ministrul Muncii promite că românii nu vor îngheţa de frig în case. Potrivit lui Marius Budăi, va urma o perioadă de tranziţie, timp în care se va dezvolta reţeaua de gaze.