Uleiul se scumpeşte din cauza războiului din Ucraina. România iese în pierdere, deşi putea profita de situaţie
Europa e aproape de o criză a uleiului de floarea-soarelui, din cauza războiului. Ucraina, cel mai mare furnizor, nu mai exportă nimic. Decizia va aduce preţuri şi mai mari la raft, inclusiv în România. Ţara noastră ar fi putut profita de ocazie, mai ales că suntem cel mare producător de semințe din UE. Numai că industria noastră e la pământ. N-avem fabrici, aşa că exportăm seminţele şi importăm uleiul.
De Mădălina Chiţac la 10.03.2022, 20:50Cămara cu ulei a Europei este aproape goală. Una din cele mai afectate țări este Spania, care a decis să raţionalizeze acest produs. De când a început războiul, Ucraina, care este cel mai mare furnizor de ulei din lume, a interzis exporturile. "Lipsa materiei prime, lipsa uleiului brut generată de Ucraina, ca furnizor principal de ulei brut pentru Uniunea Europeană conduce la o micşorare a stocurilor şi astfel vom vedea preţuri crescând", explică Cezar Gheorghe, consultant agricol.
Preţul materiei prime a crescut semnificativ
Criza se simte şi în mica fabrică de ulei din Olt a lui Cristian Ciocan. El produce doar trei mii de litri de ulei pe lună, pe care îl livrează către magazinele locale. De două săptămâni, preţul materiei prime a crescut semnificativ. "E o presiune foarte mare pe preţul de vânzare al uleiului. Pentru că materia primă creşte exponenţial. Deja, într-o săptămână, a crescut de la 2,7 lei la 4,7 lei kilogramul", spune Cristian Ciocan, membru Asociaţia Fermierilor.
Uleiul se va scumpi în continuare
- Cât ar putea ajunge să coste un litru de benzină. Radu Burnete, Confederaţia Concordia: ”Au libertatea de a...
- Impozit locuinţă şi maşină. Ultimele 3 săptămâni în care românii pot plăti cu 10% mai puţin. Modalităţi...
- Pâinea se scumpeşte în România, din cauza războiului din Ucraina. Specialiştii critică decizia autorităţilor...
Deşi nu riscăm să rămânem fără ulei la raft, spun specialiştii, nu vom scăpa de noi scumpiri. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 25%, arată statisticile oficiale. Astfel că, la unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste chiar şi 12 lei. Iar în perioada următoare uleiul se va scumpi din ce în ce mai mult. Se estimează că preţul lui va creşte cu aproximativ 20 de procente. Asta înseamnă că un litru de ulei va ajunge de la 12 lei la 15 lei.
România pierde un miliard de dolari, deşi putea profita de situaţie
România ar fi putut profita de context, mai ales că suntem campionii Uniunii Europene la producţia de floarea-soarelui. Dar pentru că nu avem facilităţi de procesare, exportăm jumătate din recoltă şi importăm ulei foarte scump. Clasica reţetă.
"Prin faptul că România dă drumul acestei materii prime în afara ţării, pierde un miliard de dolari", spune Cezar Gheorghe. "Un lucru mult mai bun pentru noi ar fi sa creştem firme mici, să putem să producem mai mult, să procesăm mai mult şi atunci să exportăm direct materie finită", recomandă Cristian Ciocan.
Tona de seminţe de floarea soarelui se vinde cu 1.100 de dolari în Portul din Constanţa. Înainte să înceapă războiul era 670 de dolari tona.