Antena Meniu Search
x

Video Cât ar putea ajunge să coste un litru de benzină. Radu Burnete, Confederaţia Concordia: ”Au libertatea de a schimba preţul de la un minut la altul”

După prețurile umflate de aseară, ANPC a dat astăzi amenzi de 370 de mii de lei. Cea mai mare sancţiune, 100 de mii de lei, a primit-o compania care a scumpit motorina până la peste 9 lei. Nu a scăpat nici micuţa benzinărie din Beiuş, de unde a pornit toată goana după carburant în țară. A fost amendată cu 35 de mii de lei.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.03.2022, 19:42

Poza preview Inquam Photos / Octav Ganea Vezi și

După ce preţurile au crescut peste noapte, autorităţile au început controalele în benzinăriile din întreaga ţară.

Nicolae Ciucă, premierul României: ”Nu voi permite nimănui să profite de această situație pentru că, din lăcomie sau din alte motive, să încerce să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor”.

Klaus Iohannis, preşedintele României: ”O parte semnificativă a acestui război se poartă în zona ştirilor şi a informaţiilor false”.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: ”Analizăm dacă unii dintre comercianţi au majorat preţurile doar pentru că au făcut-o şi ceilalţi. În opinia mea, am putea vorbi de o iniţiativă de tip cartelar”.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile iau în calcul măsuri drastice dacă se va dovedi acest lucru.

Madalina Chitac, reporter Observator: ”Staţiile de alimentare care au crescut nejustificat preţurile ar putea fi sancţionate cu sume cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei. Pe lângă aceste amenzi, autorităţile se gândesc să ia şi alte măsuri şi anume să confişte veniturile obţinute prin vânzarea carburanţilor care aveau preţurile artificial mărite”.

De unde a plecat isteria vizavi de prețul combustibilului

Lanţul de benzinării care a mărit aseară preţurile cu peste un leu se delimitează de orice practică anticoncurenţială. Iar Asociaţia Naţională a Benzinarilor Particulari din România spune că ceilalţi comercianţi au crescut tarifele pe alocuri, din cauza isteriei create.

Ion Tache, Asociațiea Benzinarilor Particulari: S-a găsit un deştept care a mărit preţul la 11,12 lei. Noi, cum suntem un popor în stare de panică permanentă, acum vrem să luăm în pungi de plastic, bidoane, să luăm benzina. Că se termină benzina şi motorina”.

Radu Burnete, Confederaţia Concordia: Autorităţile nu se uită unde trebuie. Până la urmă, România e o piaţă liberă. Nimeni nu poate să stea să controleze pe cei care vând. Au libertatea de a schimba preţul de la un minut la celălalt”.

Controalele la benzinării nu scad prețul benzinei și motorinei

Au libertatea dar nu şi un temei spun economiştii. Barilul de petrol a ajuns în jurul valorii de 110 dolari, astfel că nu există motive pentru ca preţul carburantului să fie mai mare de 8 lei pe litru.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: ”Preţul are mai multe componente. Porneşte de la barilul de petrol de pe pieţele internaţionale, se adaugă un cost de rafinare, distribuţie în benzinării și o mare parte reprezintă şi taxele pe care statul român le impune asupra acestui preţ”.

Controalele şi eventualele sancţiuni nu duc însă la preţuri mai mici. Aşa că statul ar trebui să vină cu soluţii concrete.

Valentin Ionescu, analist economic: ”Să reduci acciza şi să introduci în piaţă din stocurile naţionale benzină şi motorină. Dacă fenomenul persistă, abia atunci se poate interveni cu plafonarea”.

Cât ar putea ajunge să coste litrul de benzină

În perioada următoare, preţurile de la pompă ar putea fi şi mai mari, dar în niciun caz nu ar trebui să ajungă la 12 lei, aşa cum au cerut ieri unii benzinari pe litrul de carburant. Chiar dacă barilul va fi 140 de dolari, cu tot cu transport, rafinare şi taxe, economiştii cred că şoferii nu ar trebui să plăteacă mai mult de 9 lei pentru un litru de combustibil.

Cristian Tudorescu, consultant financiar: ”Există teoria care spune că ar mai putea creşte preţul barilului și gradual să se vada si la pompă”.

Radu Burnete, Confederaţia Concordia: ”Preţul benzinei va fi probabil mai instabil decât eram obişnuiţi”.

Într-o singură lună, benzina s-a scumpit cu 11,2%, iar motorina cu 13,8%. Totuşi, România rămâne pe locul al 5-lea în Uniunea Europeana in topul țărilor cu cel mai ieftin carburant.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Cât ar putea ajunge să coste un litru de benzină. Radu Burnete, Confederaţia Concordia: ”Au libertatea de a schimba preţul de la un minut la altul”