Un bărbat din Arad a dus moştenirea din familie la alt nivel. Pentru Mirel, pasiunea transmisă din generaţie în generaţie rămâne o flacără vie
Tot mai puţini români îşi cumpără cai doar pentru frumuseţea lor. Şi tot mai puţini dintre cei care îi au, se îngrijesc de ei aşa cum ar trebui. Un bărbat din judeţul Arad, însă, a dus moştenirea din familie la alt nivel. Are 10 cai pe care îi tratează cu multă atenţie şi dăruire.
De Redactia Observator la 02.11.2024, 08:48Acum zeci de ani, caii erau consideraţi simbolul eleganţei şi al puterii, iar oamenii bogaţi îi foloseau doar la ocazii speciale, atunci când mergeau la târguri sau petreceri. În prezent, însă, mulţi îi folosesc ca animale de povară. În satul Şard din judeţul Alba, însă, pasiunea pentru cai rămâne o flacără vie în sufletul sătenilor. Este şi cazul lui Gheorghe Onea sau Mirel, cum îl ştiu vecinii. În familia sa, tradiţia de a respecta caii s-a transmis din generaţie în generaţie.
"Pasiunea pentru cai o am de când am prins viaţă, să zic aşa. Crescând cu bunicii dintotdeauna au avut cai", spune Gheorghe Onea, crescător de cai.
Cei 10 cai pe care îi are sunt trataţi regeşte
"Dimineaţa, îi îngrijesc, le dau mâncare, le... ce e necesar pentru, pentru ei ca să fie cum arată. E un lucru care ne place, îl facem cu drag", spune Fanel Terek, îngrijitor de cai.
"O iapă o avem de peste 20 ani care ea va fi şi este inima care ne bate permanent", spune Gheorghe Onea, crescător de cai.
Caii familiei Onea nu sunt folosiţi niciodată la muncile câmpului. Deşi plimbările cu trăsura şi-au pierdut farmecul de odinioară, Mirel vrea să readucă la viaţă această tradiţie.
"Primul care-i căruţul tradiţional, în moştenire de la bunicul din partea mamei vă pot arăta trăsura, una din cele două trăsuri de promenadă", spune Gheorghe Onea, crescător de cai.
Pentru a-şi împărtăşi pasiunea cu cei din jur, Mirel organizează, ocazional, plimbări cu trăsura pentru turiştii care vin să vadă frumuseţile satului Şard.
"Este un lucru nou pentru noi, este ceva de nedescris. Este ceva ce am recomanda oricui", spune Răzvan.
"Pentru că sunt nişte animale noi pe care la oraş nu prea le găseşti, mă relaxează să mă plimb cu ei", spune Andrei.
Mirel recunoaşte însă că dincolo de iubire, pasiunea lui este una costisitoare. De exemplu, atelajele le-a cumpărat din străinătate şi caruţa a renovat-o în ţară.