Un kg de roşii româneşti a ajuns să coste mai mult decât carnea de miel, în piețe. Când s-ar putea ieftini
Roşiile româneşti costă în această primăvară mai mult decât carnea de miel. Unii cumpără doar două, trei, de gust, alţii se mulţumesc în continuare cu cele de import, mult mai ieftine. Mai avem de aşteptat cel puţin o lună până când preţul lor să scadă, spun comercianţii.
De Andreea Filip la 27.03.2025, 20:20În pieţele din ţară, un kilogram de roşii româneşti costă mult mai mult decât carnea de pui, de porc, de miel şi chiar de vită. Preţul roşiilor porneşte de la 18 lei, 40 de lei sunt cele la caserola, dar nu sunt autohtone. Dacă vreţi să cumpăraţi un kg de roşii româneşti, plătiţi 65 de lei.
"Foarte mult, foarte mult, foarte mult. E greu, mai ales pentru pensionari. E un preţ extraordinar de mare", spune un client. ”Pentru mine nu mi se pare deloc mare, e un echilibru totuşi. Fiecare ia cât poate, cât îşi permite“, spune un altul.
Cei mai multi clienţi nu si permit încă decât roşii din import. Comercianţii spun că mai avem de aşteptat până vom găsi roşii româneşti la un preţ mai mic. "Eu zic că după Paşte, până la Paşte nu. Că afară e tot frig şi atunci dacă nu le faci căldură nu cresc, nu se coc", spune un producător.
În solariile din Buzău roşiile încep să se coacă. Dar cu un preţ: productorii au investit toată iarna în încălzirea culturilor. Aşa că vor vinde recolta mai scump decât anul trecut. "Preţul va fi de 42 de lei, care va fi preţul final. Noi nu le vom vinde la intermediari, le vindem direct în piaţă şi la chioşcul nostru din Buzău. Este un preţ prin care automat trebuie să ne scoatem cheltuielile, că altfel nu am putea înainta să facem în fiecare an", a declarat Mircea Tatu, legumicultor.
O salată cu de toate ne costă mult mai mult decât primăvara trecută. Castraveţii trec de 40 de lei kilogramul, ridichiile si salta verde costă 4 lei fiecare, iar ceapa verde 3 lei. Cele mai multe roşii din pieţele şi supermarketurile româneşti, peste 60.000 de tone, sunt aduse din Turcia.