Un şofer din Bucureşti şi-a înmatriculat maşina în Braşov pentru a scăpa mai ieftin la asigurare. Cât a plătit
RCA mai mic, după rude şi judeţ. În lupta cu preţurile tot mai mari ale asigurărilor obligatorii, şoferii caută portiţe pentru a plăti mai puţin. Cei din Bucureşti-Ilfov, de exemplu, îşi înmatriculează maşinile în alte judeţe, acolo unde RCA-ul poate fi şi la jumătate. Alţii, se bazează pe rudele mai în vârstă pentru tarife mai mici.
De Mădălina Chiţac la 13.01.2025, 19:35În ciuda plafonării de pe piaţa RCA, tarifele tot cresc. În special pentru şoferii din Bucureşti-Ilfov. "Faţă de anul trecut, cred că 20%. Nu înţeleg de ce. E aceeaşi ţară, ar trebui să fie aceleaşi tarife. (R: Sunt mulţi şoferi care îşi înmatriculează maşina în alt judeţ. Cum vi se pare varianta asta?) Da, puţin ciudată", spune un şofer.
Şi totuşi sunt mulţi cei care aleg metoda. Străzile Capitalei s-au umplut de maşini cu numere de provincie. "(R: Văd că aveţi numere de Braşov. E mai ieftin aşa?) Oarecum, e un pic mai ieftin decât pe Bucureşti. Pentru asigurare am plătit 1.900 de lei", spune un şofer.
Exemplu de calcul al preţului RCA
Să luăm ca exemplu o maşină cu o sută de cai putere, care este condusă de un şofer cu vârsta de 40 de ani şi încadrat în clasa de bonus B8. Dacă şoferul are autoturismul înmatriculat pe Bucureşti, acesta va plăti pe RCA peste 2.600 de lei. În schimb, dacă maşina este înmatriculată pe Braşov, preţul poliţei scade până la 1.500 de lei. Iar dacă autoturismul are numere de Cluj, şoferi va plăti şi mai puţin: 1.460 de lei.
"Dacă ai o proprietate, cum e la Constanţa, îţi poţi înmatricula maşina şi la Constanţa. O să ai tariful de Constanţa sau de Ploieşti", explică Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR. "Aşa cum îşi înmatriculau maşinile înainte în Bulgaria, pot să le înmatriculeze în provincie. Maşina să fie înmatriculată undeva în afara Bucureştiului. Soluţia e perfect legală, nu este morală, dar este legală. Şi ridică nişte probleme ulterioare legate de daune, de unde îţi vin amenzile", adaugă Sergiu Costache, expert asigurări.
O altă portiţă pentru cine vrea RCA mai ieftin este înmatricularea maşinii pe numele cuiva mai în vârstă şi cu mai multă experienţă. "Ideal ar fi să fie cineva din familie, pe numele căruia să înmatriculeze. Dar n-aş recomanda să treacă de 60 de ani persoana respectivă", spune Sergiu Costache, expert asigurări. "Este o practică, pentru că în momentul în care doreşti să-i cumperi copilului un autovehicul, cu siguranţă, dacă e pe numele lui, te gândeşti care vor fi costurile", spune Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR.
Asigurări mai scumpe din aprilie
Asigurările obligatorii îi vor arde şi mai mult la buzunare pe şoferi din luna aprilie când dispare plafonarea. "Cel puţin cu încă 50%. A fost doar aşa, o chestie de ochii lumii. Pentru că tarifele au crescut întotdeauna şi trimestrial, din martie 2023 până acum. Au crescut şi vor creşte în continuare. Dacă într-adevăr voiam să vedem o plafonare, ASF trebuia să ceară toate tarifele practicate de către fiecare asigurator", precizează Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.
Autorităţile recunosc că anul trecut preţurile au crescut cu 18%.