Video Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
Cine vrea să-şi pună cireşe la urechi în ianuarie, trebuie să plătească greutatea lor în aur. Două cireşe aduse din Chile sau din Africa de Sud costă mai mult decât un litru de benzină, iar kilogramul se vinde în pieţe şi hypermarketuri cu preţuri între 100 şi 250 de lei. Fructele exotice nu sunt "pe gustate". Comercianţii le-au sigilat în caserole şi le păzesc de pofticioşi.
21 de cireşe am cumpărat din două pieţe distincte din Bucureşti şi am dat pe ele aproximativ 90 de lei, asta înseamnă că o singură cireaşă costă puţin peste 4 lei, adică două cireşe sunt mai scumpe chiar decât un litru de benzină.
Cireşele sunt fructe exotice în ianuarie. Şi costă pe măsură. În pieţele din Capitală, fructele cărnoase, venite cu avionul din Chile, costă 250 de lei. În supermarketuri, oferta este la jumătate de preţ şi cireşele vin din Africa de Sud.
Preţuri exorbitante în ianuarie
"Ia uitaţi ce preţ au! Cine dă atâţia bani pe jumătate de kilogram?"; "În niciun caz! Pentru că este mult prea scump şi nu merită. Sunt foarte echilibrată, aşa că nu!"; "Puţine, cât să-mi fac pofta! E un preţ exagerat!", spun românii.
- Primăvara vine cu preţuri mai mari la flori. Cu cât se vinde un buchet acum
- Când ar putea fi gata Autostrada Litoralului. Proiectul costă peste un miliard de euro
- Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
- Cât costă să-ţi echipezi maşina cu dotările opționale. Suma poate ajunge la un sfert din preţul vehiculului
- Topul oraşelor cu cele mai multe vânzări de locuinţe. În 2024, oamenii au cumpărat cu 7% mai mult ca în anul...
Puţini comercianţi se complică, însă, cu cireşele de peste mări şi ţări. Riscul să rămână cu ele pe tarabă este tot mai mare din cauza scumpirilor.
"Preţul de achiziţie este extraordinar de mare şi nu este putere de cumpărare şi în al doilea rând este un produs care nu este de sezon. Sunt şi perisabile, de exemplu dacă eu le aduc aici şi le iau cu 120, trebuie să le pui cu 150, 140, şi din 4 kile vinzi unul şi trei le arunci, n-ai făcut nimic!", explică Ioana, comerciantă.
România are aproximativ 1.000 de hectare de cireşi
"Calitatea nu este ceea ce trebuie să fie, pentru că cireşele astea sunt culese un pic mai devreme pentru a putea rezista pe perioada de transport. Dacă 2-3 clienţi gustă câte o cireaşă dintr-o cutie care are 2 kg, s-a dus profitul companiei pe cutia respectivă. Mulţi retaileri au ales să le pună la caserole şi să le sigileze cumva", declară Feliciu Paraschiv, preşedinte Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
România are aproximativ 1.000 de hectare de cireşi, însă, până la fructele autohtone, importăm din ţări precum Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud. Cine nu-şi permite cireşe exotice, trebuie să mai aştepte câteva luni, până în luna mai, când va plăti pe un kilogram în jur de 20 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰