Unde se găseşte cel mai scump carburant. Ce explicaţii au specialiştii pentru preţurile de la pompă
Cresc iar preţurile la pompă. Într-o singură lună am avut parte de nu mai puţin de opt majorări. Carburanţii depăşesc, la unele staţii, preţul de 7,5 lei pe litru. Cauzele sunt legate de inflaţie, scumpirea petrolului, dar şi de situaţia internaţională incertă. În plus, spun analiştii, preţurile din România sunt dictate de o singură companie.
De Mădălina Chiţac la 22.11.2024, 19:31Patru bani, trei bani, doi bani. Sunt majorările de preţuri de la pompă, care au loc la două-trei zile.
De la începutul lunii noiembrie, liderul pieţei carburanţilor a crescut preţurile de 8 ori. Şi, aşa cum era de aşteptat, ceilalţi jucători au urmat exemplul şi au majorat şi ei preţurile de la pompă. Creşterile nu sunt semnificative, dar sunt dese şi se traduc în lei în plus pe care îi plătim ori de câte ori facem plinul.
Unde se găseşte cel mai scump carburant
În Bucureşti, benzina se vinde cu preţuri cuprinse între 6,98 de lei şi 7,14 lei. Iar motorina costă între 7,21 lei şi 7,34 lei. Cel mai scump carburant îl găsim pe autostrada A1. Acolo, motorina standard costă 7 lei şi 52 de bani. Iar benzina 7 lei şi 33 de bani.
- Haos şi disperare pentru carburant gratis, la o benzinărie din Timişoara. Mesajul unui Tiktoker i-a pus pe jar
- Au "făcut curat" la carburant: 170 de tone furate de angajaţii unei companii de salubrizare din Timişoara
- Se scumpesc carburanţii de luni, 1 iulie 2024. Cât costă la pompă un litru de benzină sau motorină
"Destul de dificile. O dată pe lună fac plinul. E folosită în interes personal maşina de acasă. În rest, circulaţi cu maşina de serviciu". "Foarte scump. Foarte mult. Având în vedere salariile care sunt în ziua de azi, sunt foarte mari preţurile. Undeva la 1.400 de lei". "Ce să facem acum? Ne obişnuim situaţiei, ne adaptăm. Accize, taxe. În loc să se facă plafonare de preţuri, se măresc preţurile. Salariile rămân la fel. Într-o lună cred că 1.200. 1.500", spun şoferii.
Ce explicaţii au specialiştii pentru preţurile de la pompă
Cauzele scumpirilor sunt multiple.
"Explicaţiile standard, ţin de apropierea sezonului rece, de faptul că încep să fie consumate alte tipuri de energie şi pentru încălzire, în regiunea noastră. Ceea ce afectează şi preţul carburanţilor. La asta se adaugă şi tot contextul internaţional", a declarat Christian Năsulea, profesor de economie.
"Fiecare producător încearcă să pună în preţ toate aceste creşteri de preţuri, această inflaţie. Piaţa, în România, este dictată de un super producător/ vânzător", a declarat Cristi Păun, profesor de economie.
Şi cotaţiile petrolului influenţează preţurile de la pompă. Acum, preţul petrolului brent a ajuns la 74 de dolari.
"Avem motive să ne aşteptăm la creşteri succesive de preţ ale barilului de petrol şi ale carburanţilor. Se adaugă toată problema legată de incertitudinea cu privire la evoluţia războiului din Ucraina, la evoluţia situţiei din Orientul Mijlociu", a declarat Christian Năsulea, profesor de economie.
Iar la începutul lui 2025, preţurile vor creşte din nou, ca urmare a majorării accizei cu 5%. Plinul de combustibil va fi şi cu 30 de lei mai scump.