Vânzarea mieilor și a altor animale vii, interzisă, cu 2 săptămâni înainte de Paște
Este primul an în care românii nu vor putea cumpăra miei din pieţe, târguri sau direct din portbagajul maşinii! Cu două săptămâni înainte de Paşte, autorităţile au interzis vânzarea animalelor vii, de teama pestei porcine.
De Redactia Observator la 10.04.2019, 20:47Este primul an în care românii nu vor putea cumpăra miei din pieţe, târguri sau direct din portbagajul maşinii! Cu două săptămâni înainte de Paşte, autorităţile au interzis vânzarea animalelor vii, de teama pestei porcine. Cei care nu vor să cumpere carne de miel din magazin, au puţine soluţii: fie de la poarta abatorului, fie pe proprie răspoundere, de la stână.
Pentru Ioan Neculoiu, un crescător de oi din Braşov, înterzicerea târgurilor de miei însemnă...falimentul. Mai ales că Paştele e singurul moment din an când românii îşi amintesc să cumpere carne de miel.
Ioan Neculoiu, crescător de oi: E o decizie greşită pentru că ne chinuim toată iarna cu ele, cumpărăm fân, cumpărăm porumb, cumpărăm medicamente. Şi acum, când am 1.200 de miei nu pot să-i vând din cauză că nu pot ieşi la piaţă ce ei. Nu merită. Ne lăsăm de ele.
Inspectorii sanitar veterinari au înterzis vânzarea animalelor vii în târguri sau pieţe din cauza pestei porcine.
Ioan Neculoiu, crescător de oi: Nu e niciun focar la nicio oaie. Ca mai moare câte oaie bolnavă, se mai intâmplă, că are schiop, nu are nicio boala sa se întindă.
Oamenii cred că asta va duce la creşterea preţurilor. Autorităţile s-au gândit totuşi la o soluție. Vor să deschidă centre de sacrificare temporară în așa fel încât carnea să fie verificată.
În Capitală, s-a cerut autorizaţie pentru un singur centru, în zona Apărătorii Patriei.
OVIDIU ZVORIŞTEANU, director DSVSA Bucureşti: Având în vedere că este o unitate temporară care funcţionează temporar cu unele mici rabaturi de la legislaţie europeana nu cred că vor putea sacrifica mai mult de 400-500 de capete pe zi. Unitatea este în curs de evaluare înca nu a primit acordul sanitar veterinar pentru a funcţiona.
Şi ciobanii din Iaşi sunt revoltaţi.
ELENA ROTARU, fermier: A nostru natural să nu se mai consume. Noi să mancam numai din străinătatea. Foarte rău, foarte rău! Din cauza asta vor mânca îngheţaţi aduşi din străinătate, tăiaţi de luni de zile. Ca cica aceia sunt buni.
GABRIEL CIOBANU, director DSVSA IAŞI: Cetăţenii care vor să îşi achiziţioneze miei direct de la sursă se pot duce la stână şi ei pot să îşi achiziţioneze mieii direct de acolo pe răspunderea lor.
România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din Uniunea Europeană, în jur de 10 milioane de animale. Businessul se bazează, însă, predominat pe export, pentru că românii nu sunt obişnuiţi să consume în mod regulat carne de oaie.