Voucherele de vacanță au împuținat locurile de cazare libere pe litoral
N-ai voucher de vacanţă, e posibil să nu mai găseşti cazare la mare, anul acesta. Este efectul constatat de hotelieri, care au primit rezervări pentru vârful de sezon încă de anul trecut.
De Redactia Observator la 21.04.2019, 00:37N-ai voucher de vacanţă, e posibil să nu mai găseşti cazare la mare, anul acesta. Este efectul constatat de hotelieri, care au primit rezervări pentru vârful de sezon încă de anul trecut. Problema, spun ei, este că bugetarii care şi-au luat deja cazare nu vor să cheltuiască mai mult de cei 1.450 de lei, cât este valoarea tichetului de vacanţă. Iar ceilalţi, care nu au vouchere, ajung să plătească şi 200 de euro pe noapte. De două ori mai mult ca în Bulgaria, unde ajung tot mai mulţi români.
Nici n-a început sezonul la mare, iar multe dintre hoteluri au rezervări făcute pentru iulie şi august. Este efectul voucherelor de vacanţă oferite de stat.
Mihaela Dudă, angajat hotel: Rezervările achitate cu vouchere de vacanţă s-au făcut încă de anul trecut şi locuri mai sunt, dar nu atât de multe.
Există însă şi un revers al voucherului de vacanţă.
Hotelierii s-au trezit asaltaţi de clienţi care vor, în plin sezon, un sejur care să se încadreze în valoarea de 1.450 de lei a tichetului.
Liliana Cojocaru, managerul unei agenţii de turism: Mare parte dintre dintre beneficiarii tichetelor de vacanţă sunt personalul din Învăţământ. Preponderent personalul din învăţământ îşi rezervă vacanţă pentru luna iulie şi în mod deosebit august.
Cu majoritatea hotelurilor de două şi trei stele rezervate din timp de bugetari, turiştii fără voucher sunt nevoiţi să caute cazare la patru stele, pe mult mai mulţi bani.
Răzvan Dobre, manager hotel: Pentru sezon diferă în funcţie de numărul de nopţi, de la 180-200 de euro pe noapte.
Este un tarif pe care mulţi români nu sunt dispuşi să-l plătească, mai ales dacă au alternative.
Liliana Cojocaru, managerul unei agenţii de turism: Probabil că se vor îndrepta fie spre litoralul bulgăresc, pentru că dacă nu sunt beneficiari de tichete, plătesc aceleaşi servicii tot la malul Mării Negre.
Tariful la un hotel de patru stele din staţiunile bulgăreşti este în jur de 100 de euro pe noapte, în plin sezon. La jumătate faţă de Mamaia.
Şi, ca să nu piardă din turiştii, unii hotelieri cer ca voucherele să nu poată fi folosite oricând.
Anca Nedea, director Organizaţia Patronatelor din Mamaia: Se alocă vouchere, dar să fie cheltuite pe capetele de sezon şi pe sezon intermediar, în funcţie de destinaţie. Nu pe vârf de sezon, pe high demand.
Un studiu arată că, anul acesta, doar 47 la sută dintre români intenţionează să îşi petreacă concediul de vară în România. Anul trecut, procentul era de peste 60 la sută.