Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată primăriile din 12 localităţi, pentru că nu acordă bursele şcolare
Elevii îşi cer bursele şcolare în instanţă. Este decizia Asociaţiei din Constanţa care le reprezintă interesele şi care a dat în judecată 12 consilii locale, după ce acestea au refuzat să acorde drepturile elevilor, deşi legea îi obligă să facă asta.
De Redactia Observator la 14.11.2019, 16:34Elevii îşi cer bursele şcolare în instanţă. Este decizia Asociaţiei din Constanţa care le reprezintă interesele şi care a dat în judecată 12 consilii locale, după ce acestea au refuzat să acorde drepturile elevilor, deşi legea îi obligă să facă asta.
Comuna Nicolae Bălcescu din Constanţa este pe lista celor 12 localităţi date în judecată de Asociaţia Elevilor.
Dumitru Timofte, primar comuna Nicolae Bălcescu: La sfârşitul anului şcolar noi le dăm tuturor elevilor care corespund şi învaţă le dăm acele burse. Noi am zis că dacă le dăm pe acestea la sfârşitul anului sunt de ajuns.
Elevii care frecventează şcolile şi liceele în România primesc patru tipuri de burse: de studiu, de merit, de performanţă şi sociale. Dacă pentru primele trei principalul criteriu de acordare a bursei ţine de notele obţinute la învăţatura, în cazul celor sociale, acestea trebuie acordate tuturor familiilor cu venituri mici şi foarte mici.
Unii dintre părinţi nici nu ştiu măcar că pot beneficia de aceşti bani.
Reporter: V-au spus de ce nu se primesc burse?
Părinte: Dar nu ştiam că se dau burse. N-am ştiut că se dau burse. Sunt părinţi care într-adevăr le-ar folosi foarte mult.
Părinte: Fata mea abia a început clasa a cincea. Nu ştiu nimic despre asta. Ştiu că se dau, dar nu ştiu dacă au primit anul trecut.
Asociaţia Elevilor din Constanţa a început, încă de la începutul anului şcolar, discuţii cu toţi primarii din judeţ pentru acordarea acestor burse. Nu toţi însă au înteles că legea îi obliga să le achite.
Denisa Mocanu, reprezentant Asociaţia Elevilor Constanţa: Vin cu diverse argumente precum nu au respectivii bani sau alţi chiar refuză să ne răspundă cu nesimţire la emailurile pe care noi le trimitem.
Din păcate situaţia este identică şi în alte judeţe ale ţării. În Vâlcea, primarul spune că până la sfârşitul lunii va aloca peste 150 de mii de lei elevilor cu note mari la învăţătură şi elevilor care provin din familii defavorizate.
Mircea Gutău, primar Vâlcea: Şi am considerat că putem acorda bursă celor care au fost la olimpiadă. Şi am zis să le dăm bursă în jur de trei milioane de lei pe lună.
Reporter: 300 de lei?
Mircea Gutău, primar Vâlcea: 300 de lei. Să le dăm celor care au terminat cu nota zece câte 200 de lei pe lună şi bursele sociale câte 50 de lei pe lună.
În schimb, asociaţia elevilor maramureşeni se chinuie să obţină bursele pe cale amiabilă.
Denis Lazăr, preşedintele Asociaţiei Elevilor Maramureş: Am fost la peste şase mii de elevi din tot judeţul Maramureş, în acest proiect şi pe toţi i-am întrebat dacă primesc burse. Evident nu se dau nicăieri, nici în Baia Mare bursele de merit sunt aproape inexistente.
Fiecare Consiliu Local stabileşte valoarea burselor şcolare. La Contanţa, de exemplu, bursele de performanţă sunt de 500 de lei lunar, iar bursele de studiu şi cele sociale sunt de 250 de lei lunar, pe semestrul întâi.