Admitere liceu 2022. Notele mari şi-au pierdut din valoare în numai un an. Pe ce locuri sunt elevii cu 9,50 acum
Înscrierea la liceu dă emoţii multor elevi cu note mari. Mediile de admitere au crescut semnificativ faţă de anul trecut, aşa că mulţi se tem că nu vor mai intra la liceele preferate, mai ales în Capitală. Un candidat cu media 9.50 era în 2021 în primii 1.300 de elevi. Anul acesta, cu aceeaşi notă, este cu aproape o mie de locuri mai jos în clasament.
De Mădălina Iacob la 05.07.2022, 21:53A început săptămâna de foc pentru toţi absolvenţii claselor a opta. Codurile de pe fişele de înscriere la liceu trebuie completate cu mare atenţie pentru ca elevii să nu se trezească nerepartizaţi. Mai ales în Bucureşti, acest lucru a dat peste cap planurile multor elevi şi părinţi.
Sorin Ion, Secretar de Stat MEN: Am luat un exemplu, media 9.50, cu media 9,50 te afli in ierarhia minicipiului Bucuresti undeva la pozitia 2100, pe cand anul trecut te aflai undeva la 1300-1350. Este clar o diferenta. 26 30 Nu inseamna o inechitate, inseamnă ca ierarhia este diferita ca valoare.
Între un candidat care are acum media 8 şi unul cu aceeaşi medie de anul trecut, diferenţa este de aproape 3 mii de locuri. De aceea, părinţi şi elevi au semnat petiţii pe Internet prin care cer Ministerului Educaţiei mai multe locuri.
Sorin Ion, Secretar de Stat MEN: Sunt peste 20 de mii de locuri, iar numărul de elevi de clasa a opta în București este de circa 16.500. Este loc pentru toată lumea!
- De ce media 9 la Evaluarea Naţională nu garantează locul la liceul dorit. Mii de părinţi cer Ministerului...
- "Să îi obişnuim cu natura, cu jocurile în natură, cu socializarea." Adio, telefoane mobile şi tablete în...
- Admitere facultate 2022. Peste 63.000 de locuri la toate universitățile din ţară, doar la buget
Locuri sunt suficiente dar nu la liceele de top
Mii de elevi cu note mari trebuie să se orienteze către alte unităţi de învăţământ. Sfatul profesorilor pentru părinţi este să îi asculte şi pe copii. Şi să aleagă liceele cât mai realist. Broşura de anul trecut este doar orientativă.
Daniela Voinea, director: 13 opțiuni pt o medie destul de mică, undeva la 7.50, nu voia să pună mai multe. Dacă pe copil l-am simțit că el ar fi vrut, mama mi-a spus că este dreptul ei să facă câte opțiuni vrea. Doamne ajută să între la una dintre cele 13 opțiuni! E important să ascultăm copilul.
În final, cel mai important este să înţeleagă algoritmul. Calculatorul repartizează elevii în funcţie de prima opţiune dorită, dar şi de media de admitere. Dacă nota nu este destul de mare, atunci programul coboară până când pare o opţiune cu locuri disponibile pentru acel elev. Abia apoi trece la următorul copil.