Alimente nesănătoase pentru copiii înscrişi la grădiniţele de stat
Pâine cu margarină, mezeluri cu grăsimi şi dulciuri pline de zahăr. Toate sunt pe masa preşcolarilor, oferite chiar de stat, deşi astfel de alimente sunt interzise prin lege. Ministrul Sănătăţii recunoaşte că, deocamdată, nu are ce să facă.
De Redactia Observator la 22.05.2019, 21:14Pâine cu margarină, mezeluri cu grăsimi şi dulciuri pline de zahăr. Toate sunt pe masa preşcolarilor, oferite chiar de stat, deşi astfel de alimente sunt interzise prin lege. Ministrul Sănătăţii recunoaşte că, deocamdată, nu are ce să facă. Directorii de grădiniţe află de controale şi, în faţa inspectorilor, pun pe masă mâncare sănătoasă. În timp ce realitatea este alta.
Mezeluri pline de grăsimi nesănătoase şi pâine albă din belşug. Aşa arată o gustare de la micul dejun pentru copiii de la o grădiniţă din Capitală. Bucătăresele, însă, se laudă că totul este preparat în unitate.
Angajaţii grădiniţelor care dau mâncare nesănătoasă copiilor riscă amenzi de câteva mii de lei
Alte grădiniţe, aceleaşi alimente nocive! Brânză topită, salam, muşchi ţigănesc, cornuleţe, fursecuri, napolitane şi prăjituri cumpărate de la magazinul din colţul străzii. O listă întreagă de produse interzise prin lege pentru preşcolari.
Concret, în grădiniţe sunt interzise alimentele care au un conţinut mare de zahăr, sare sau de grăsimi. De asemenea, sucurile şi alte băuturi răcoritoare ar trebui excluse din meniul preşcolarilor.
Mariana Manea, purtător de cuvânt ISMB: Indiscutabil, acestea nu au ce căuta în meniul unui preşcolar! Vorbim de atâta vreme în spaţiul public despre asta
Ministrul Sănătăţii recunoaşte că sancţiunile sunt prea mici ca să îi sperie pe directori.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Sancţiunea pentru persoane fizice este între o mie şi două mii de lei, iar pentru persoane juridice între 5 mii şi 10 mii de lei. Dar există controale tematice şi bănuiesc că lumea se pregăteşte, ştim bine cum merg lucrurile
Din pacate, la stat, părinţii nu au prea multe soluţii. La privat, însă, există şi unităţi cu meniuri speciale.
Ramona Coman, directoare grădiniţă privată: Optăm pentru laptele de capră, cât mai multe seminţe, cât mai multe legume, pentru fructe, carne de curcan şi de viţel, ton. Când le oferim fasole verde, spanac sau mâncare de praz, cum avem astăzi, pentru cei nou-veniţi poate fi o provocare
Şi dacă scuza directorilor este că legea nu e respectată pentru că banii sunt prea puţini, medicii spun ca părinţii ar trebui să fie conştienţi de riscurile la care îşi expun copiii.
Eva Cristescu, medic de familie: Din ce în ce mai mulţi copii obezi avem şi noi. De aia se ajunge aici, pentru că mănâncă dulciuri, beau sucuri carbo-gazoase şi părinţii, ca şi la grădiniţe, le dau suplimente de tot soiul
La grădiniţele de stat, părinţii plătesc doar masa, în jur de 300 de lei pe lună, în timp ce la privat, costurile depăşesc o mie de lei.