Anul şcolar 2022-2023. Nu vor mai exista teze şi şcoala începe mai devreme - surse
Anul şcolar 2022-2023 începe mai devreme şi nu va mai fi împrţit în semestre şi trimestre, ar fi hotărât responsabilii din Educaţie, potrivit surselor Observator. Însă marea schimbare o reprezintă faptul că elevii nu vor mai da teze.
De Redactia Observator la 30.03.2022, 17:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Elevii vor trebui să îşi pregătească ghiozdanele mai devreme pentru anul şcolar următor. Cum România avea cel mai scurt an şcolar din Europa, responsabili din Educaţie au hotărât ca Anul Şcolar 2022 - 2023 să fie prelungit. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a cofirmat informaţiile şi a oferit detalii suplimentare (aici).
Astfel, şcoala va începe în toamnă pe 5 septembrie, au declarat surse, potrivit reporterului Observator Mădălina Iacob. Propunerea vine şi cu mai multe vacanţe pentru elevi. Prima, pentru toată lumea, în luna octombrie, vacanţa de toamnă. Urmează vacanţa de iarnă sau de Crăciun, care are 3 săptămâni. În aprilie, vacanţa de primăvară, iar în data de 16 iunie ar începe vacanţa mare.
Deşi Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa în luna februarie că Ministerul Educaţiei a fost cel care a propus revenirea la trimestre în structura anului şcolar, se pare că s-a renunţat la această variantă.
Surpriza însă o reprezintă faptul că elevii nu vor mai avea parte nici de semestre. Anul Şcolar va fi împărţit, conform informaţiilor Observator, în 5 module.
Structura Anului Şcolar 2022 - 2023
- 5 septembrie - 21 octombrie cursuri
- 22 octombrie - 30 octombrie vacanţă de toamnă
- 31 octombrie - 22 decembrie cursuri
- 23 decembrie - 8 ianuarie vacanţă de Crăciun
- 9 ianuarie - 7 aprilie cursuri (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie)
- 8 aprilie - 23 aprilie vacanţa de Paşte
- 24 aprilie - 16 iunie cursuri
Sorin Cîmpeanu dorea revenirea la trimestre
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat în luna februarie că Ministerul Educaţiei a fost cel care a propus revenirea la trimestre în structura anului şcolar, dar că urmează un proces de consultare şi de dezbatere pe această temă. Sorin Cîmpeanu a menţionat că, din 1998, de când au fost introduse semestrele, calitatea învăţământului a scăzut şi a crescut abandonul şcolar.
"Am început cu semestre în 1998. Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, dar din 1998, calitatea sistemului de învăţământ a scăzut şi a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naţionale. Tot de atunci a început să crească puternic şi abandonul şcolar. Nu ştiu dacă e o simplă coincidenţă, repet, aştept analiza făcută de specialişti", a declarat Cîmpeanu.
Întrebat ce alte motive ar fi pentru reintroducerea trimestrelor, în afară de vacanţe, Sorin Cîmpeanu a explicat că este vorba despre alternanţa între modulele de învăţare şi perioada de repaus.
"Alternanţa între module de învăţare de 6-7-8 săptămâni şi perioada de repaus. În al doilea rând este vorba de o pliere pe realităţile existente la nivelul calendarului. Am putea să avem o vacanţă de 17-18 zile în iarnă, anul ăsta elevii au avut o vacanţă mai scurtă decât ar fi meritat, în iarnă, din cauze ce vin din trecutul generat de criza sanitară. Am putea avea o vacanţă de 12 zile care să cuprindă şi sărbătorile Pascale catolice şi sărbătorile ortodoxe. Am putea, de asemenea, să avem şi vacanţa din februarie şi vacanţa din octombrie. O modalitate de evaluare care să ne permită evaluarea pierderilor suferite pe parcursul acestei perioade de criză, care să ne permită să vedem progresul elevilor o evaluare nu numai sumativă, ci şi formativă, este absolut necesară. Forma exactă în care vom propune aceste lucruri va fi făcută în cel mai scurt timp de către experţi în ştiinţele educaţiei", a declarat Cîmpeanu.
Vacanţa de vară mai scurtă afectează Litoralul pentru toţi
Însă HORECA pe de-o parte primeşte, pe de alta pierde. Cum anul şcolar ar urma să înceapă cu 10 zile mai devreme decât acum, mai puţine familii ar mai merge pe litoral în septembrie. "Intenţia pe care a anunţat-o astăzi ministrul Educaţiei este o lovitură, pentru că ar reduce perioada vacanţei de vară", a explicat Corina Martin, proprietar agenție de turism. "Turismul de litoral va fi foarte afectat. Majoritatea familiilor care poate nu îşi permit în lunile iulie-august să vină pe litoral optau pentru luna septembrie", subliniază Cristiana Belu, manager complex 4 stele. Pierderea litoralului va fi câştigul muntelui. "Am putea să avem mai mulţi elevi care să practice sporturi de iarnă", crede Sorin Cîmpeanu.