Antena Meniu Search
x

Video Structura anului școlar 2022-2023: mai multe vacanţe pentru elevi. Cine e cel mai avantajat de propunere

Structura anului şcolar pare să se schimbe măcar o dată la câteva săptămâni. Ultima variantă pusă pe masă e ca şcoala să înceapă mai devreme toamna aceasta iar elevii să aibă o vacanţă nouă, în februarie anul viitor. Este doar o parte din planul ministrului Educaţiei. Modificările au stârnit bucuria unora şi revolta altora, printre elevi şi părinţi, mai ales că vacanţa suplimentară ar fi venit, de fapt, la propunerea celor din turism.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 10.02.2022, 20:06

Vezi și

Un an şcolar mai lung, dar cu mai multe vacanţe. Este viziunea ministrului Educaţiei, care ar vrea ca următorul an şcolar să fie împărţit de vacanţe în trei bucăţi. Toamna aceasta, şcoala ar urma să înceapă pe 5 septembrie, o propunere susţinută de părinţi. "Întotdeauna au fost puncte de vedere prin care încercam să începem anul mai repede", spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. "Inclusiv noi am cerut Ministerului Educaţiei ca cursurile anului şcolar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie", adaugă Robert Avram, preşedintele Consiliului Elevilor. 

Structura anului şcolar. Prima vacanţă, în luna noiembrie

Aşa că, după doar două luni de cursuri, elevii ar putea intra într-o primă vacanţă, la finalul lui noiembrie. Apoi încă aproape două luni de şcoală şi iar vacanţă, cea de iarnă: de pe 22 decembrie şi până pe 8 ianuarie. O nouă vacanţă ar urma să fie în februarie. "Mie mi-ar plăcea, sincer. Pentru că în perioada asta nu avem cine ştie ce vacanţe şi e şi vremea frumoasă. S-ar merita o săptămână de vacanţă. Da, la schi, aş avea unde să merg în februarie", mărturiseşte un elev. 

Propunerea, în avantajul HoReCa

Pe acelaşi subiect

Modificările au stârnit controverse, pentru că, aşa cum şi ministrul a recunoscut, se pliază perfect pe interesele hotelierilor. Nu e de mirare: propunerea a venit chiar din partea reprezentanţilor HoReCa. "Am văzut că există o solicitare din partea agenţiilor de turism. Noi nu putem face sistemul educaţional după cum vor unii din agenţiile de turism", afirmă Iulian Cristache

"Am spus-o şi o repet. În calitate de cetăţean şi de politician sunt interesat de bunul mers al oricăruia dintre sectoarele economiei româneşti. Nu pot fi interesat în primul rând de altceva decât de interesul elevilor şi al şcolii", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. 

Vacanţa de vară mai scurtă afectează Litoralul pentru toţi

Însă HORECA pe de-o parte primeşte, pe de alta pierde. Cum anul şcolar ar urma să înceapă cu 10 zile mai devreme decât acum, mai puţine familii ar mai merge pe litoral în septembrie. "Intenţia pe care a anunţat-o astăzi ministrul Educaţiei este o lovitură, pentru că ar reduce perioada vacanţei de vară", a explicat Corina Martin, proprietar agenție de turism. "Turismul de litoral va fi foarte afectat. Majoritatea familiilor care poate nu îşi permit în lunile iulie-august să vină pe litoral optau pentru luna septembrie", subliniază Cristiana Belu, manager complex 4 stele. Pierderea litoralului va fi câştigul muntelui. "Am putea să avem mai mulţi elevi care să practice sporturi de iarnă", crede Sorin Cîmpeanu.

Vacanţa de Paşte pentru elevi. Când se încheie anul şcolar

În aprilie urmează vacanţa de Paşte, de încă două săptămâni. Anul şcolar ar urma să se încheie pe 16 iunie, asta deşi elevii au cerut să se termine cu două săptămâni mai devreme. Momentan, totul e la nivel de propunere. Pentru a putea fi aplicat, e nevoie de un proiect de lege care să fie supus unor dezbateri. Abia apoi elevii vor avea un calendar clar pentru următorul an şcolar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Structura anului școlar 2022-2023: mai multe vacanţe pentru elevi. Cine e cel mai avantajat de propunere