Antena Meniu Search
x

Video Modificare majoră în structura anului şcolar. Părinţii şi elevii sunt scandalizaţi de anunţul ministrului Educaţiei

După doi ani extrem de dificili, elevii ar putea trece printr-o nouă schimbare majoră. Ministrul Educaţiei vrea să readucă în structura anului şcolar trimestrele. Epuizaţi deja de modificările continue din ultima perioadă, atât elevii cât şi părinţii sunt revoltaţi de decizie. Trecerea de la semestre la trimestre ar aduce mai multe probleme decât ar rezolva, sunt de părere aceştia. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 15.02.2022, 13:44

Vezi și

În martie am putea afla clar dacă anul şcolar va fi împărţit sau nu în trimestre şi asta pentru că, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, abia atunci va putea fi luată o decizie fundamentată în acest sens. Până atunci vor avea loc dezbateri cu specialişti din educaţie, părinţi, elevi, dar şi profesori.

Viziunea ministrului pentru anul şcolar care urmează este una destul de simplă. Acesta ar urma să fie împărţit în aşa numite module de învăţare, cu o durată de 6-8 săptămâni. Iar aceste module vor fi delimitate de vacanţe, trei dintre ele clar stabilite: cea de iarnă, cea de Paşte şi cea de vară. Vor fi încă două vacanţe despre care se discută acum, cea din octombrie şi una în februarie.

Sorin Cîmpeanu spune că de când s-a trecut la semestre, calitatea învăţământului a scăzut.

Care sunt avantajele trimestrelor

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că Ministerul Educaţiei a fost cel care a propus revenirea la trimestre în structura anului şcolar, dar că urmează un proces de consultare şi de dezbatere pe această temă. Sorin Cîmpeanu a menţionat că, din 1998, de când au fost introduse semestrele, calitatea învăţământului a scăzut şi a crescut abandonul şcolar.

"Am început cu semestre în 1998. Nu ştiu dacă este o coincidenţă sau nu, dar din 1998, calitatea sistemului de învăţământ a scăzut şi a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naţionale. Tot de atunci a început să crească puternic şi abandonul şcolar. Nu ştiu dacă e o simplă coincidenţă, repet, aştept analiza făcută de specialişti", a declarat Cîmpeanu.

Întrebat ce alte motive ar fi pentru reintroducerea trimestrelor, în afară de vacanţe, Sorin Cîmpeanu a explicat că este vorba despre alternanţa între modulele de învăţare şi perioada de repaus.

"Alternanţa între module de învăţare de 6-7-8 săptămâni şi perioada de repaus. În al doilea rând este vorba de o pliere pe realităţile existente la nivelul calendarului. Am putea să avem o vacanţă de 17-18 zile în iarnă, anul ăsta elevii au avut o vacanţă mai scurtă decât ar fi meritat, în iarnă, din cauze ce vin din trecutul generat de criza  sanitară. Am putea avea o vacanţă de 12 zile care să cuprindă şi sărbătorile Pascale catolice şi sărbătorile ortodoxe. Am putea, de asemenea, să avem şi vacanţa din februarie şi vacanţa din octombrie. O modalitate de evaluare care să ne permită evaluarea pierderilor suferite pe parcursul acestei perioade de criză, care să ne permită să vedem progresul elevilor o evaluare nu numai sumativă, ci şi formativă, este absolut necesară. Forma exactă în care vom propune aceste lucruri va fi făcută în cel mai scurt timp de către  experţi în ştiinţele educaţiei", a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai declarat că în cele trei trimestre vor fi cuprinse şi Şcoala Altfel şi Săptămâna Verde.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Modificare majoră în structura anului şcolar. Părinţii şi elevii sunt scandalizaţi de anunţul ministrului Educaţiei