Antena LIVE

Cum adaptăm programul elevului la școala online. Sfaturi pentru părinți

Marți și vineri vorbim despre sănătatea noastră. Mădălina Iacob vă aduce cele mai bune recomandări pentru această perioadă.

De la 19.09.2020, 10:45

Online sau offline, copiii s-au întors la şcoală, cu un program nou, pe care nu l-au mai încercat până acum. Şi cu care nici nu ştiu dacă trebuie să se obişnuiască sau nu.

Și pentru că incertitudinea de la școală este mai mult că sigură, unică soluţie este că părinţîi să îi ajute pe copii să facă faţă noului "fus orar". Indiferent de vârstă, elevii au nevoie de o perioadă de acomodare. Izolarea a produs efecte asupra lor, iar schimbările bruşte nu sunt ușor de dus.

Mihaela Dinu, psiholog Savaţi Copiii: Copiii au luat la inceput aceasta pandemie legat de scoala, faptul ca nu se duc la scoala e ceva interesant, noutate. O dificultate a intervenit o data cu inceperea cursurilor scolare, pentru ca nu erau niste lucruri clare, ca orice inceput este temator, pana ne acomodam. Din punct de vedere psihologic, daca ne referim la copiii care erau mai sociabili, obisnuiti sa participe la evenimente, sa aiba cu relatii cu copii de aceeasi varsta, acolo izolarea a fost resimtita mai acut. Daca vorbim despre copiii care au avut o structura mai izolata, mai retrasi, perioada a fost mai usoara.

A fost o vacanţă lungă, iar puterea de concentrare pentru cursurile online va scădea considerabil.

Mihaela Dinu, psiholog Salvaţi Copiii: În lecțiile online puterea de concentrare este mai mică, capacitatea cognitivă a copilului scade, timpul de menținere a atenției scade și el, de aceea au fost atât de dificile lecțiile în online. Putem să ne așteptăm să fi uitat anumite lucruri, să avem răbdare să le reînvețe și să se reacomodeze pe ceea ce înseamnă învățatul față în față.

Trecerea bruscă de la un program la altul, de la online, la offline, și înapoi, îl va afecta grav pe copil. Ceasul nu va mai sună la aceeași ora în fiecare dimineață. Bun, și ce au de făcut părinții acum? În primul rând, să fie atenție la alimentația copilului și mai ales la somn, spun medicii.

Mihaela Bălgrădean, medic pediatru:  Ar trebui păstrat exact programul anterior. exact că și cum copilul ar merge în fiecare zi la școală, exact la orele la care mergea și anterior, el rămânând acasă, cu timpul lui, în care oricuma re de făcut aceleași lucruri pe care le au colegii care sunt în clasa. Pentru a nu modifică un ritm circadian pe care îl are fiecare copil în parte. Perioada de somn este foarte importantă la copii. Un copil când îl culci cu o poveste, cu o mangairere, cu un cântec, trebuie să fie ora 9-9 jumătate pt fiecare copil, în fiecare seară, înseamnă deja o obișnuință pentru a se culcă. După aceea, trezitul trebuie să fie devreme, la 6 jumătate- 7, ar trebui să fie zilnic, indiferent că merge sau nu la școală. Unii copii fac o siesta după amiază sau merg la sport, în aer liber. Se poate face asta și ar fi de făcut acest lucru. Mai au după aceea, lecții, fie online fie fizic. Mesele trebuie respectate. Micul-dejun trebuie să aibă o ritmicitate clară, înainte de plecarea la școală și dacă nu pleacă la școală, rămâne acasă, dar în orice caz, în jurul orei 7 jumătate el trebuie să ia micul-dejun. Prânzul este foarte important, discutăm și despre niște gustări, nu știu sub ce formă vor fi în școală, cei care rămân acasă e vorba de o masă de fructe, o bagheta de cereale în jurul orei 10. Că între 7 și 10 ți se face foame și același lucru în cursul după-amiezii.

Altfel, dezechilibrele se vor vedea imediat, iar efectele nu sunt deloc plăcute, avertizează specialiştii. Primele carenţe vor fi cele nutriţionale- Proteine, grăsimi si glucide. Tulburarile se vor traduce, în primă fază, prin obezitate.

În plus, vitamina D si calciul sunt esenţiale pentru o imunitate mai bună a copilului. Fără ele, infectiile respiratorii sunt un pericol pentru copii. Mai ales in sezonul rece. Dacă se adaugă şi tulburările de somn, copiii pot ajunge şi la afecţiuni neurologice.

Asadar, monitorizarea parinte-copil ramane esentiala. Rutina copiilor trebuie să fie păstrată.  Programul trebuie să fie fix, indiferent dacă e saptamana in care merge la scoala sau sta acasa. Temele, lecţiile, joacă, somnul şi alimentaţia sunt punctele cheie în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Dar nu uitaţi, părinţii organizează viaţa copilului. Iar cel de mic imita ce vede în familie.

Aşa că trebuie să le fiti aproape şi să veniti în întâmpinarea nevoilor lor. Aşadar, asiguraţi-vă o flexibilitate pentru copil. Atât cât vă permite jobul, desigur. Poveştile despre şcoală sunt esenţiale pentru reacomodarea în anul nou şcolar. Dar si discuţiile în general, trebuie să ajutam copiii să se redeschidă în colectivitate.

Ți-a plăcut acest articol?

program elev scoala online scoala elevi parinti tablete
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024