Directoarea unui liceu din Constanța, demisă din cauza taxelor ilegale cerute la școală elevilor
Directoarea unui liceu din Constanţa a fost demisă din funcţie după ce o elevă a iscat un adevărat scandal legat de contribuţiile financiare ilegale solicitate părinţilor.
De Redactia Observator la 03.12.2019, 12:03Directoarea unui liceu din Constanţa a fost demisă din funcţie după ce o elevă a iscat un adevărat scandal legat de contribuţiile financiare ilegale solicitate părinţilor.
Adolescenta a postat pe o reţea de socializare tabelul cu sumele de bani pretinse familiilor elevilor în urmă cu două luni, însă sancţiunea a venit abia acum.
Decizia Inspectoratului vine şi în urma unor recomandări de la avocatul poporului, care s-a autosesizat în acest caz.
10 mii de euro au strâns părinţii de la un liceu din Constanţa în anul şcolar 2018-2019 pentru scopuri diverse, de la serviciile de pază sau consumabile la serbări sau premii pentru olimpici.
Totul a fost făcut public de o elevă, care a postat în luna octombrie pe o reţea de socializare un tabel cu aceste contribuţii.
Sorin Mihai inspector general ISJ Constanţa: Am solicitat să numim un alt cadru didactic în postul de director, pentru că, din punctul meu de vedere, conflictul a fost gestionat greşit. Nu am văzut un rol de mediator al directorului unităţii de învăţământ.
La două luni de la declanşarea scandalului, directorul a fost demis din funcţie.
Între timp s-a autosesizat si avocatul poporului, care a constatat ca managerul nu a demarat procedura legală și nu a întreprins niciun demers, ca sa obtina finantarea serviciului de pază de la bugetul local.
Eleva care a făcut public scandalul, care este şi vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, susţine că mărul discordiei ar fi fost faptul că unitatea de învăţământ a avut paznici pe timp de noapte şi pe timp de zi, plătiţi din banii părinţilor.
Roxana Serban, eleva: Momentan nu mai este platita de parinti, momentan nu avem paznic intrucat nu avem sistem de efractie, intrucat pana acum nu a fost luata nicio masura in vederea achizitionarii unui sistem de paza.
Gabriela Costea , director Liceul Traian Constanta: Sistemul antiefractie nu inlocuieste pazza umana. Aici avem bunuri de zeci de mii de euro de care raspunde directorul daca se intampla ceva. În toate sau aproape toate institutiile de invatamant din municipiul Constanta cel putin, paza este asigurata de parinti.
În România fondul clasei este ilegal. Nici părinţii nu pot strânge bani din proprie iniţiativă decât dacă sunt adunaţi într-o asociaţie cu personalitate juridică. Totuşi, probema e un fenomen naţional. În locul fostei directoare a liceului Traian a fost numit în funcţie un fost inspector şcolar general.