Doliu pentru bursele şcolare: "În această ultimă săptămână de școală, să poarte negru, pentru ca este o situație tragică"
Au ţinut doliu la ore, după ce bursele... au murit. Așa au decis elevii din două oraşe din ţară să protesteze după decizia guvernului de a mări nota de la care se acordă burse de merit, de la 8,5 la 9,5. Directorii de școli sunt și ei nemulțumiți, dar există și voci care spun că decizia e bună, pentru că încurajează performanța.
De Redactia Observator la 14.01.2022, 11:38Criteriile de acordre a burselor şcolare au fost schimbate, după zece ani. Ceea ce la Galaţi a creat mari nemulţumiri în rândul elevilor.
Alexia Lupu - preşedintele Consiliul Judeţean al Elevilor Galaţi: În această ultimă săptămână de școală din primul semestrul, să poarte negru, pentru ca este o situație tragică.
Daria Hărăbor - eleva CNVA: Eu chiar cred că vor crește mediile pentru că mi se pare că se dau notele atât de ușor acum, că nu asta va fi o problemă.
Iar în rândul directorilor părerile sunt împărţite.
- Sorin Cîmpeanu, explicații privind scandalul burselor pentru elevi: "Nu poți pretinde că jumătate din elevi sunt...
- Sute de mii de elevi, afectaţi de schimbarea privind modul de acordare a burselor. Modificările propuse de Guvern
- Modificări la bursele elevilor - crește media pentru bursele de merit și de studiu. Elevii amenință cu proteste...
Romeo Zamfir - director CNVA: La noi în școală 97% din elevi au medii peste 9. Bursa se lua de 8.50. Înseamnă că toți aceştia aveau bursă de merit.
Corina Gavrilă - director Colegiul Tehnic Industrial Alimentar: Eu știu că este foarte bine să avem mulți elevi bursieri, dar repet, aceasta trebuie să reflecte munca elevului, să fie o recompensă și nu un stimulent.
Doliu pentru bursele şcolare
Şi în Oradea, elevii au îmbrăcat haine negre, în semn de protest.
Elevă: Suntem nemulţumiţi de decizile luate de Ministerul Educaţiei. Pentru mulţi elevi, această bursă înseamnă şi un ajutor suplimentar.
Elevă: Nu sunt de acord cu această mişcare, bruscă, de a tăia bursele de pe un semestru pe altul.
Elevă: După părerea mea, este o diferenţă destul de mare.
Aici, în schimb, profesorii îi susţin pe elevi.
Anca Mile – director Colegiul National Emanuil Gojdu: Este dreptul elevilor să protesteze şi să-şi apere drepturile câştigate de foarte scut timp.
În anul acesta, numărul elevilor care ar trebui să primesacă bursă a scăzut cu peste 50%.