Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sexuală în şcoli. Orele vor avea loc doar cu acordul părinţilor
Plenul Senatului a respins, marți, solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii care prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității acordului scris al părinților pentru aceste ore.
De Larisa Bernaschi la 22.06.2021, 18:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Senatorii au decis să mențină forma legii trimisă ințial la promulgare, cu 68 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar 2 senatori nu au votat. În favoarea respingerii solicitării președintelui Iohannis au votat atât PSD, cât și PNL. Senatorii USR PLUS s-au abținut.
Lucian Romascanu, PSD: "Am votat pentru ca modul în care ne-am raportat la această lege e raport suplimentar. Prin acest vot legea a rămas în formă iniţială".
Eugen Pârvulescu, PNL: "Am înţeles că e impprtant viitorul copiilor noştri. Ne gândim că statul nu poate interveni în educaţia copiilor noştri".
Usr: Nu există nicio explicaţie pentru care aţi votat pentru. Ne-am abţinut. Nu puteam vota împortriva unei legi că sunt multe prevederi importante. Trebuie retrimisă la Comisie. Sper să discutăm separat de educaţia sexuală".
AUR: Aur a votat pentru această lege în forma iniţială. Ne bucurăm că legea a rămas aşa. Educaţia pentru viaţă trebuie acordul părinţilor. E clar nevoie de acordul părinţilor".
A fost respinsă cererea de reexaminare privind educaţia sexuală în şcoli. Legea merge la Camera Deputaţilor în forma care a fost trimisă la promulgare. Adică părintii să ceară în scris dacă vor ca cei mici să meargă la orele de educaţie sexuală.
Educaţia sanitară sau educaţia sexuală a iscat dezbateri intense atât pe scena politică, dar nu numai pentru că avem numeroase ONG-uri care s-au opus acestei iniţiative legislative în condiţiile în care legea, care cel mai probabil va trece astăzi, prevede ca să participe la aceste cursuri de educaţie sanitară doar acei copii pentru care părinţii îşi dau acordul să participe la aceste cursuri.
Educaţia sexuală, obligatorie în şcoli
Pe de altă parte există o întreagă dezbatere şi în cadrul coaliţiei de guvernare. Cei de la USR nu sunt de acord cu această propunere, asta în măsura în care îşi doresc ca la aceste ore să fie obligatorie pentru copii şi doar acei părinţi care nu vor participarea la aceste cursuri să îşi dea o aprobare în scris, la fel cum se întâmplă la ora de religie.
Însă sunt la fel de multe necunoscute cu privire la această oră şi asta pentru că nu ştie nimeni cine va preda aceste ore, mai ales dacă elevii vor trebui să primească şi note pentru această oră.
Marile partide nu s-au decis încă dacă vor vota pentru sau contra, însă această lege va ajunge şi la Camera Deputaţilor, iar dezbateriile vor fi reluate în toamna acestui an.