Imaginaţia a prins aripi la Arad. Sute de elevi pasionaţi de robotică au demostrat cine deţine cele mai bune abilităţi de proiectare
Bătălia roboţilor s-a dat sâmbătă la Arad. Sute de tineri, pasionaţi de robotică şi tehnologie şi-au adus creaţile pentru a demonstra cine este cel mai bun proiectant. Iar competiţia a fost una acerbă, presărată cu provocări la fiecare pas pentru participanţi. Design-ul roboţilor, dar şi precizia acestora au fost cele care au făcut diferenţa.
De Redactia Observator la 26.01.2025, 08:38
- Descoperire de ultimă oră în cazul jafului de la muzeu: poliţiştii au găsit "arma" hoţilor. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- Mercenari români, înconjuraţi de rebelii din Congo, care au cucerit oraşul Goma. Anunţul MAE
Deşi pare o simplă joacă de copii, în spatele creaţiilor parcă desprinse din viitor, stau ore în şir de muncă şi antrenamente. Motivaţia tinerilor - pasiunea. "Sunt o mie de sentimente pe care le simţi în acelaşi timp. E ca şi când ai fi alergat un maraton întreg şi în ultimii tăi 500 de metri trebuie să mai dai încă puţin din tine".
Iar tema din acest an a concursului i-a făcut pe participanţi să privească lucrurile mult mai în profunzime. "Este o temă legată explorarea adâncurilor şi constă în colectarea elementeleor din mijlocul adâncului numit submesible şi poziţionarea acestora în două locuri specifice, în colţul terenului în acele coşuleţe numite bascketuri sau fie pe acele bări de culoare roşie sau albastră numite cainberuri", explică Mihai Pozarchevici, căpitanul echipei Delta. "Trebuie să proiecteze, să construiască şi să programeze un robot pentru a concura pe un teren ca acesta din spatele meu", spune şi Octavian Botoşa, mentorul echipei Delta Fort.
Concurenţii nu s-au lăsat intimidaţi de cerinţe şi au făcut faţă cu brio fiecărei provocări. "Ne-am mutat pe nişte cu 435 de rotaţii pe minut ca să avem un şasiu cât mai rapid, cât mai mobil. Partea de extensie este epntru a ajunge în zona de unde putem să luăm sample-uri. Acele paralelipipede pe care le vedeţi în interiorul terenului", spune Ştefan Crişan, echipa Harambe Cartel.
Rezultate impresionante pentru elevii români
Iar unii dintre ei au obţinut rezultate impresionante. "Am avut deja şi primul meci chiar l-am câştigat cu o diferenţă de 160 de puncte. Deci suntem foarte mândri de acest rezultat. Ce am făcut foarte mult la el a fost să investim foarte, foarte, multe ore", spune Darius.
Cheia succesului într-un astfel de domeniu este munca în echipă. "Noi suntem împărţiţi în diferite departemente şi fiecare are rolul lui şi contribuie pentru construirea, pentru programarea robotului, pentru fiecare sezon".
20 de echipe au luptat pentru a-şi demonstra abilităţile tehnice şi spiritul de competiţie. Concursul a fost organizat de campionii mondali de robotică de la echipa Delta Force și universitatea de stat din oraș.