16 cazuri de fobie școlară, în Arad. Medic: "Apar dimineața simptomele. Copiii au dureri de burtă, au nod în gât, plâng"
Tulburarea numită ''fobie școlară'' apare tot mai des la copii, indiferent de vârstă, au constatat specialiștii, care vor să tragă un semnal de alarmă pentru ca părinții să fie atenți la simptome, în Arad fiind diagnosticate 16 cazuri.
Medicul neuropsihiatru Diana Trifa, de la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică Arad, a afirmat, joi, că ''fobia școlară este un fenomen în creștere, față de anii trecuți''.
''Factorii (declanșatori - n.r.) sunt multipli, copiii refuză cu totul intrarea în școală și dacă ajung la școală, refuză să intre în clasă. Uneori, părinții stau cu ei. Sunt pe medicație, sunt consiliați, dar totuși măsurile luate nu ajută întotdeauna. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru părinți, să fie atenți la stările de anxietate ale copilului, în general apar dimineața simptomele. Copiii au dureri de burtă, au nod în gât, plâng...'', a declarat medicul Diana Trifa.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Marius Gondor, a declarat, pentru AGERPRES, că 16 cazuri sunt diagnosticate în județ, iar unii dintre acești copii sunt nevoiți să învețe acasă.
''Avem copii care își desfășoară școala la domiciliu, peste 90, din diferite motive. Sunt copii ai învățământului special, care au probleme locomotorii sau neuromotorii, dar avem și copii care sunt diagnosticați cu fobie școlară. În acest moment, avem 16 elevi diagnosticați cu fobie școlară și care sunt supuși unui tratament sau învățământului la domiciliu'', a spus Gondor.
- De ce nu trebuie să avem încredere în ChatGPT în cazul tratamentelor pentru dureri. Explicaţia unei farmaciste
- Mămicile care își scot copiii la plimbare pe frig, ca să le întărească sistemul imunitar. O practică...
- Tabel cu boli pentru pensionare pe caz de boală
- Secretul din spatele alergiei la veninul de albine. Ce au descoperit cercetătorii din Australia
- Pericolul pentru sănătate ascuns în preţurile mici. Semnalele de alarmă trase de specialişti în privinţa...
Inspectorul școlar general a explicat că, pentru învățământul la domiciliu, profesorii sau învățătorii sunt plătiți cu ora. ''Toate aceste activități încarcă numărul de posturi, dar facem tot posibilul să putem să ajutăm și acești copii'', a spus Marius Gondor.
Fobia școlară poate debuta la orice vârstă
Consilierul școlar Ana Gavrilă a precizat că afecțiunea poate debuta la orice vârstă și a subliniat că ''fenomenul este într-o ușoară creștere, din păcate''.
Ea a spus că unii părinți refuză inițial să accepte diagnosticul și încearcă să găsească diferite explicații pentru comportamentul copilului, însă ulterior colaborează cu medicii și, odată aplicat tratamentul, cei mai mulți ajung la recuperare completă.
Specialiștii cred că există mulți elevi care suferă de fobie școlară, dar nu sunt diagnosticați pentru că părinții nu consideră că este o problemă medicală, ci una ce ține de mofturile copiilor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰