Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Probleme după prima probă orală la Bacalaureat. Ce îi deranjează atât pe elevi, cât și pe profesori: E o absurditate

În urmă cu câteva ore, parte dintre elevii claselor a 12-a au intrat în febra examenului de Bacalaureat. Astăzi susţin prima probă. Şi... este un început cu stângul. Probele sunt programate în funcţie de orarul şcolilor şi există o condiţie pe care mulţi o consideră absurdă: ca toţi elevii să fie prezenţi şi la cursuri, atât înainte, cât şi după ce ies de la examen.

de Mădălina Iacob

la 27.01.2025 , 14:11

Ministrul Educaţiei a comentat această situație, în exclusivitate, la Observator.

"Iarăşi trebuia inventată o metoda de recuperare. Unde recuperezi, când, cum faci orarul...și atunci s-a mers pe această variantă. Repet, nu vreau să o apăr, o descriu, am moștenit-o și vom vedea după încheierea examenelor dacă vom continua în acest fel", a declarat Daniel David.

Elevii, la probele orale dar şi la cursuri

Vezi și

Nu doar elevii de clasa a 12-a, ci şi profesorii sunt nemulţumiţi de situaţie. Controversa zilei este legată de statul la ore, înainte sau după BAC. Asta dacă îi întrebăm pe elevi. Ce îi deranjează cel mai tare pe profesori, însă, este această organizare haotică a bacalaureatului de iarnă, asta pentru că există ore şi la celelalte clase şi examene pentru alţi copii, şi atunci cei de clasa a 12-a trebuie să jongleze într-un fel sau altul. Sigur că beneficiul există, aşa cum spune şi ministerul Educaţiei. Toţi elevii vor termina examenele mai repede în acest an, nu se vor confrunta cu temperaturile ridicate din vară şi vor putea obţine diplomele de la Bacalaureat mult mai repede. Un beneficiu şi pentru cei care doresc să candideze şi pentru o facultate din străinătate, anul viitor. Îi ajută acest lucru. 

Pe acelaşi subiect

Astăzi, însă, vorbim despre prezenţa la ore şi statul la cursuri. Elevii spun că este o absurditate. Iar asta pentru că, până la urmă, este un exament stresant pentru toată lumea şi sunt destul destul  de obosiţi. Nu ar mai vrea să stea la ore. 

De altfel, elevi care se pregăteau să intre în examen sau care au ieşit de la proba orală la limba română spuneau că nu au de gând să stea la ore. Unii, că au fost în clase şi nu au găsit pe nimeni, lipsind chiar şi profesorii, alţii spun că nu a venit colegii lor şi atunci au plecat şi ei acasă. Până la urmă, trebuie să se pregătească şi de următoarele probe. Ce urmează? Urmează competenţele la limba maternă, limbile străine şi mai apoi competenţele digitale. Prezenţa este obligatorie pentru că este o condiţie pentru a intra în Bacalaureatul scris din vară.

Calendar Bacalaureat 2025, prima sesiune

Ordinul ministrului Educaţiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial. Noutatea acestei sesiuni este că, după afişarea rezultatelor iniţiale, candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii.

Conform calendarului, probele orale încep pe 27 ianuarie, cu Limba română, iar cele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere.

  • 27 - 29 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 29 - 31 ianuarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 3 - 5 februarie 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
  • 5 - 7 februarie 2025: Evaluarea competenţelor digitale - proba D
  • 30 mai - 4 iunie 2025: Susţinerea probelor A, B, C, D de către elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la Bacalaureat în perioada 27 ianuarie - 7 februarie
  • 2 - 6 iunie 2025: Înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă    
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă  
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă    
  • 16 iunie 2025: Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă    
  • 20 iunie 2025: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14,00 - 18,00)    
  • 23 - 24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor
  • 30 iunie 2025: Afişarea rezultatelor finale

Calendar Bacalaureat sesiunea august 2025

  •   14 - 21 iulie 2025: Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
  • 4 - 5 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
  • 6 august 2025: Evaluarea competenţelor digitale - proba D
  • 7 - 8 august 2025: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
  • 11 august 2025: Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă    
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă
  • 14 august 2025: Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
  • 18 august 2025: Afişarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor (în intervalul orar 14,00 - 18,00)
  • 19 - 20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor
  • 26 august 2025: Afişarea rezultatelor finale.

Cum va arăta Bac-ul în viitor. Noi materii pentru elevii de liceu

Ministrul Educaţiei a dezvăluit pentru Observator cum va fi Bacalaureatul în viitor, dar şi cum va arăta o programă în acord cu timpurile moderne.

"La liceu lucrurile arată prost prin prisma conţinuturilor, planurile cadru la liceu sunt vechi, foarte vechi, iar unele manuale, teribil de vechi. Să nu mai spun că sunt lucruri care nu mai corespnd cu normele gramaticii stabilite de Academia Română, informaţii care vorbesc despre intenţia României de aderare la Uniunea Europeană, despre ce discutăm", spune Daniel David, ministrul Educaţiei. 

Noile planuri cadru pentru liceu intră în dezbatere pe 31 ianuarie.

În premieră, Daniel David vrea să le dea posibilitatea elevilor să aleagă ce materii îşi doresc să studieze la şcoală. După modele internaţionale: "În planurile cadru, în oferta şcolii, de unde trebuie să aleagă elevul, va apărea o temă importantă legată de stilul de viaţă sanatos. Este un antidot şi la consumul de droguri, tutun, alcool, comportamentul sexual cu probleme. Elevul va putea alege sau nu", precizează ministrul Educaţiei. Iar cursurile nu vor fi predate de profesorii de la clasă. "Nu trebuie să fie cineva angajat în şcoală, poate să fie invitat pentru a avea câteva module pe acea temă, nu vreau ca profesorii, pe diriginte să îl transform într-un om-orchestră, şi psihlog, şi medic, şi jurist, şi finanţist, nu se poate aşa ceva. Va trebui să deschidem şcoala pentru specialiştii din toate aceste domenii sau pe aceste teme de educaţie juridică, financiară, pentru sănătate", a mai spus Daniel David, ministrul Educaţiei. 

Educaţia pentru sănătate va intra în cursurile de biologie, sănătatea mintală, la psihologie.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că patronii HORECA ar trebui să permită clienților să aducă propriile recipiente pentru mâncare la pachet?
Observator » Educaţie » Probleme după prima probă orală la Bacalaureat. Ce îi deranjează atât pe elevi, cât și pe profesori: E o absurditate