În ce condiţii s-ar putea reîntoarce la şcoală elevii exmatriculaţi. Amendamentul depus la noile legi ale Educaţiei a trecut cu majoritate
Elevii problemă ar putea fi exmatriculaţi. Amendamentul depus la noile legi ale Educaţiei a trecut cu majoritate de voturi. Reîntoarcerea în clase s-ar putea face doar după ce o comisie decide că elevul şi-a îndreptat comportamentul. Dacă aici parlamentarii au fost de acord, multe alte propuneri au iscat dezbateri aprinse. După ce ieri discuţiile au fost oprite din cauza neînţelegerilor pe teme religioase, astăzi aleşii s-au certat pe numărul de copii dintr-o clasă.
De Cristina Filip la 21.04.2023, 21:53În acest moment, niciun copil care merge la şcoală nu poate fi dat afară. Iar cei din clasele primare nici măcar nu pot fi mutaţi disciplinar. Modificarea aprobată azi în comisia de învăţământ prevede că elevii din clasele 5-12 pot fi exmatriculaţi, însă doar pentru fapte foarte grave. Un astfel de exemplu poate fi liceanul de la Colegiul Ion Creangă care şi-a atacat profesoara cu un cuţit.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Sigur cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ.
În ce condiţii se pot întoarce elevii exmatriculaţi la şcoală
Elevii exmatriculaţi se vor putea întoarce la şcoală, în aceeaşi unitate de învăţământ, doar în urma unor programe prin care să înveţe cum să-şi corecteze comportamentul.
- Răsturnare de situaţie. Elevii cu abateri grave vor fi exmatriculaţi. Noul scandal în comisia de învăţământ
- Elevii chiulangii, pândiţi de 50 de poliţişti locali. Părinţii celor prinşi se trezesc cu amendă de cel mult...
- Noi propuneri de sancţiuni pentru elevi. Psiholog: "Detenţia poate afecta echilibrul emoţional"
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: În funcţie de evaluarea profesioniştilor se poate determina dacă reintegrare se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, de reevaluare.
Eugen Ilea, Federaţia Părinţilor: Ar putea fi şi o măsură bună dacă este suplimentată. Trebuie să vii cu suport psihologic, măsuri alternative care să îl ajute să treacă peste momentul respectiv.
Pentru cei de la catedră propunerea este binevenită. Elevii sunt însă nemulţumiţi.
Adriana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța: Amendamentul votat astăzi este unul neconstiuţional. Încalcă mai multe drepturi din Constituţia României cum ar fi dreptul la educaţie.
Discuţii aprinse în comisia de învăţământ
Nu este singurul capitol fierbinte din legile educaţiei. Ieri, discuţiile parlamentarilor s-au împotmolit când s-a dorit înlocuirea sintagmei diversitate identitară cu diversitate religioasă. Tot în comisie s-a propus şi ca bisericile să-şi înfiinţeze propriile şcoli. Nici astăzi nu a fost linişte. Mărul discordiei: numărul elevilor dintr-o clasă.
"Nu îmi doresc să ne lansăm în această dezbatere tehnică în polemici care ţin, mai degrabă, de zona politică. Aşa cum spuneam...
Nu, nu, nu! Ţin de realităţile şcolii româneşti. Doamna ministru, nu vă...
Doamna deputat, vă rog frumos să nu mă întrerupeţi că eu nu v-am întrerupt pe dumneavoastră".
Dezbaterile maraton din comisie se vor încheia pe 27 aprilie. Legile vor merge apoi la vot în plen.