Legile Educației, adoptate de Camera Deputaților. Urmează dezbaterea și votul în Senat
Deputații au votat, miercuri, proiectul de lege a învățământului preuniversitar, cu 191 de voturi "pentru". Legile Educației au fost adoptate cu 191 de voturi "pentru", 68 de voturi "contra" şi 11 abţineri. După acest pas, textul de lege urmează să fie dezbătut și votat în Senat. Conform ministrului Educaţiei, Ligia Deca, aceste legi reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat. Amendamentele au fost prezentate de preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Natalia Intotero. Printre acestea se numără şi un proiect referitor la atragerea operatorilor economici către învăţământul dual, înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă, conform Mediafax.
De Redactia Observator la 10.05.2023, 16:02Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectelor legilor educaţiei naţionale, că în calitate de ministru al Educaţiei, va lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punctul de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului pe care li-l acordăm. Ea a mai spus că îvăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea, iar protestul de astăzi al cadrelor didactice confirmă acest lucru, conform News.ro.
"Pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat. Ministerul Educaţiei, prin echipa În calitate de ministru al Educaţiei, voi lupta ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată, inclusiv din punctul de vedere al salarizării şi al sprijinului şi respectului pe care li-l acordămsa şi cu ajutorul întregii societăţi, a elaborat un pachet de reforme coerente, predictibile. Vorbim despre o modificare radicală a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează întregul succesul pe întregul parcurs educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect", a spus ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a subliniat că "învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea". "Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat, în discuţiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanţii federatiilor sindicale din învătământ, că ne dorim aceleaşi lucruri. Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi totdeauna un partener", a adăgat aceasta.
Dezbateri intense pe tema Legilor Educației
- 10.000 de profesori protestează în Capitală. Ameninţă cu grevă generală, chiar înaintea Evaluării Naţionale...
- Ligia Deca anunță o nouă formă a masteratului didactic. Ce burse pregătește Ministerul Educației pentru...
- România educată, eșuată în analfabetism funcțional. Din 100 de elevi, 89 înţeleg cuvintele, dar nu şi sensul...
Ministrul a mai spus că Legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă dezbaterii parlamentare reprezintă rezultatul unui efort colectiv, la care au contribuit voluntar mii de oameni.
"Ştim cu toţii, însă, că dezbaterea şi colaborarea nasc întotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales când există un ţel comun: educaţie de calitate pentru un viitor mai bun al tuturor copiilor României. Astfel, în cadrul dezbaterilor parlamentare din comisiile Camerei Deputaţilor, la care am participat de fiecare dată, a fost propus un număr mare de amendamente, iar multe dintre ele care au fost acceptate adresează probleme importante pentru învăţământul din România, precum: prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elev, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice, respectarea normelor de etică şi deontologie universitar", a completat ea.