Antena Meniu Search
x

Video 10.000 de profesori protestează în Capitală. Ameninţă cu grevă generală, chiar înaintea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului

Sindicatele din Învăţământ sunt în mijlocul unuia dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Peste 15.000 de cadre didactice din toată ţara şi-au dat întâlnire astăzi în Piaţa Victoriei de unde au pornit într-un marş până la Parlament. Sunt nemulţumiţi de noua lege a educaţiei, care ar urma să fie votată astăzi în Camera Deputaţilor, dar şi de salarii. Sindicaliştii ameninţă inclusiv cu greva generală ceea ce ar afecta examenele şi, practic, zeci de mii elevi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.05.2023, 13:49

Vezi și

Surse oficiale au precizat, miercuri, că peste 10.000 de sindicalişti din educaţie participă la protestul din Bucureşti.

Revendicarea principală a profesorilor astăzi este majorarea salariului în sistemul de învăţământ, vorbim în primul rând despre profesorii debutanţi, care acum încep aproximativ cu salarii de 2500-2700 de lei. Vor ca un profesor debutant să aibă salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe ţară, un salariu aproape dublu.

Sindicalişti, profesori din toată ţara, mii de oameni care au ajuns astăzi la Bucureşti şi au plecat deja din Piaţa Victoriei. Se îndreaptă spre Palatul Parlamentului acolo unde acum se votează şi noua lege a educaţiei. Plata orelor suplimentare mai e pe lista sindicaliştilor dar şi acordarea sporurilor şi a drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi în contractele colective de muncă aplicabile.

Cel mai mare protest al educaţiei din România

Pe acelaşi subiect

Au anunţat astăzi cel mai mare protest şi marş din ţară şi anunţă grevă generală în sistemul de învăţământ, programată în data de 22 mai. Asta înseamnă că se va bloca pe lângă cursuri, lecţii, tot ce înseamnă sistem de învăţământ din România, inclusiv examenele naţionale.

Urmează în acea perioadă Evaluarea Naţională de la clasa a 6-a, apoi examenele naţionale de la clasa a 8-a, şi dacă nimic nu se rezolvă, examenul de bacalureat. Aşteaptă cu toţii azi ca autorităţile să-i cheme la negocieri şi dacă nu, vor ajunge la această concluzie, grevă generală.

"Astăzi ne putem bate pentru drepturile noastre, pentru câştigarea respectului şi demnităţii acestei profesii, sau… putem alege să tăcem, să fim indiferenţi, resemnaţi acasă sau în şcoală. Tăcerea înseamnă acceptarea actualei situaţii şi întărirea credinţei guvernanţilor că politicile lor sunt corecte. Astăzi prin protestul nostru putem fi modele pentru copiii noştri şi pentru societate”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Acţiunea este organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER”.

Manifestanţii au trecut prin Piaţa Palatului Regal, acolo unde se desfăşura şi ceremonia cu ocazia Zilei Regalităţii, unde profesorii s-au oprit şi i-au urmărit pe cei din familia regală cum depuneau flori. A fost o pauză de aproximativ 15 minute, marşul continuă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 10.000 de profesori protestează în Capitală. Ameninţă cu grevă generală, chiar înaintea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului