Mecanismul uluitor cu care doi elevi din Suceava au fost premiați la cel mai important târg de Ştiinţă din UE
Mici cercetători cu performanțe uriașe. Doi elevi de liceu din Suceava au reuşit o premieră pentru România. Au câştigat premiul special la cea mai importanta competiţie de invenţii din Uniunea Europeană. Ideea câstigătoare - un sistem care poate asambla 300 de circuite într-o oră şi care costă de trei ori mai puţin decât ce există deja pe piaţă.
De Angela Bertea la 18.09.2024, 21:48Invenţia a doi elevi din Suceava a pus România pe harta competiţiilor internaţionale de profil. Tudor Dochia şi Alexandru Turculeţ au câştigat un premiu special la cel mai important târg de Ştiinţă din Uniunea Europenă. Biletul câştigător - inovaţia.
Dispozitivul poate asambla aproximativ 300 de componente într-o oră, mult peste capacităţile umane. Şi este util mai ales firmelor la început de drum, pentru că face producţia mai simplă şi mai rapidă. De altfel, invenţia este şi mult mai ieftină.
"Toată mașinăria, tot dispozitivul este o noutate fiindcă în industrie pentru a putea asambla aceste placit de circuit îți trebuie trei dispozitive separate care au un cost minim de 6.000 de dolari. Noi am unit toate cele trei dispozitive într-un aparat și l-am putut produce pentru 750 de dolari", a explicat Tudor Dochia, elev .
Un an de zile au lucrat cei doi elevi din Suceava la invenţia lor
- Invenția de 70.000 de euro cu care niște studenți din Timișoara au atras atenția managerilor de echipe de...
- Invenţia unui producător din Suceava se vinde ca pâinea caldă. Cum se prepară dulceaţa de lavandă: "Se pune la...
- Trei elevi români, premiaţi la cea mai prestigioasă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume. Invenţia...
Iar ideea câştigătoare le-a venit de la un alt proiect care, în trecut, i-a pus în dificultate.
"Ideea principala a venit când am avut un alt concurs unde a trebuit să proiectez aceste plăci de circuit și a trebuit să asamblez trei plăci de circuit care aveau în total aproximativ 60 de componente și după ce mi-a luat o săptămână să fac asta am zis că nu mai vreau să mai fac niciodată în viață mea așa ceva", a spus Tudor Dochia.
Performanţa celor doi tineri a fost lăudată şi de Ministerul Educaţiei, într-o postare pe pagina de Facebook. Şi nu este singurul concurs care le-a adus faima.
Anul acesta, Concursul European pentru Tineri Cercetători din Polonia a adunat 150 de elevi din 40 de țări. Lotul Romaniei a participat cu trei echipe. Una dintre condiţii este ca proiectul să fie dezvoltat în ultimele 12 luni. Aşa că cei care îşi doresc să participe anul viitor trebuie să se apuce deja de treabă.