EXCLUSIV. Modificări la Bacalaureat și admiterea la liceu. Cum arată noul proiect al Legilor Educației
În sistemul românesc de învăţământ, ce azi e sigur, mâine se schimbă, spre disperarea elevilor şi a profesorilor. Bacalaureatul şi admiterea la liceu vor suferi modificări majore. Ministrul a finalizat draftul Legilor Educaţiei şi l-a prezentat pentru prima dată liderilor din coaliţia de guvernare.
De Mădălina Iacob la 10.01.2023, 21:14Surse Observator susțin că dacă fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, propunea un Bacalaureat cu o singură probă pentru toate materiile, Ligia Deca vrea acum o probă scrisă și una orală, separat, doar la Limba și literatura română. Gramatica nu este scoasă total din calcul. Mai departe, în funcție de profil, elevii vor avea și probe specifice.
Așadar, noul Bacalaureat va avea cel mult 10 probe:
- Limba și literatura română, scris si oral
- 2 probe scrise pentru limbi străine
- Triajul obligatoriu stârneşte revoltă în rândul profesorilor. "Nu avem competenţele necesare pentru a pune...
- Elevii ar putea fi certaţi în faţa clasei de către profesori. Ministerul Educaţiei vrea să introducă mai multe...
- Măsurile impuse și recomandate în şcoli. Ce trebuie să facă elevii şi profesorii, după ce a fost declarată...
- 2 probe scrise conform profilului (real/uman)
- 1 probă scrisă din celalălt profil (uman/real)
- Limba maternă, scris și oral
Ligia Deca vrea menținerea Evaluării Naționale, dar propune ca liceele să organizeze propriile examene de admitere, unde concurența este mare
Cât despre admiterea la liceu, surse politice spun că Ligia Deca își dorește să rămână în picioare examenul Evaluării Naționale, dar vrea să introducă și examen de admitere la liceu, acolo unde concurența este foarte mare. Mai exact, Evaluarea Națională va fi pentru toți elevii la fel, dar va fi posibil și examen propriu pentru orice liceu dorește să organizeze o astfel de sesiune, însă doar după Evaluarea Națională.
De menționat că rectorii universităților vor avea doar două mandate și vor putea rămâne în funcție cel mult opt ani. Cum va arată totul, rămâne de văzut, pentru că din anul 2016 am auzit prima oară de România Educată la Cotroceni și până astăzi nimic nu s-a concretizat.
Până la 15 martie, Legile Educației ar trebui să ajungă în Parlament
Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercurea trecută, că au fost discuţii pentru finalizarea pachetului de legi ale educaţiei pentru ca ele să poată intra în dezbaterea Parlamentului, odată cu începerea sesiunii parlamentare. Şeful Guvernului a adăugat că au fost pregătite şi proiectele din domeniul educaţiei care implică o serie de măsuri de modernizare a spitalelor din ţară.
De asemenea, pe 28 decembrie 2022, ministrul Educaţiei Ligia Deca a declarat despre Legile Educaţiei că vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanţă şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.
Ea a arătat că aceste legi vor viza bunăstarea elevilor şi creşterea echităţii în sistem, astfel că ar trebui aşteptate cu bucurie.
Despre întârzierea adoptării pachetului, Deca a arătat că proiectul legislativ nu a fost asumat de ea, ca şi consilier prezidenţial, ci de către ministrul Cîmpeanu, când a fost lansat în dezbatere publică, iar după comentariile venite în dezbaterea publică şi-a luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluţii care au ajuns la minister.