Antena Meniu Search
x

Video Triajul obligatoriu stârneşte revoltă în rândul profesorilor. "Nu avem competenţele necesare pentru a pune diagnosticul dacă e răcit sau e gripat"

Trei milioane de copii s-au întors azi la şcoli şi grădiniţe, în plină alertă epidemiologică. Triajul obligatoriu a stârnit revoltă în rândul dascălilor, care susţin că medicii şi asistentele trebuie să se ocupe de acest lucru. Părinţii cer ministerului, dincolo de lista cu recomandările sanitare, suplimentarea personalului medical care să ajute la evitarea răspândirii gripei în unităţile de învăţământ. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.01.2023, 19:41

Vezi și

Prima oră a însemnat doar triajul copiilor şi lecţia de igienă. Elevii trebuie să fie verificaţi de asistentul sau medicul şcolar, acolo unde aceştia există. Unde nu, însă, ar trebuie să se ocupe cadrele didactice, care nu doresc acest lucru.  

Ştefan Enache, învăţător: Am pierdut foarte mult din prima oră, dar fiind la început de semestru nu a fost atât de greu, dar în fiecare zi, un triaj 2 minute pentru fiecare copil în parte, jumate de oră înseamnă să pierzi destul de mult. 

Cristina Senoş, învăţătoare: Nu avem competenţele necesare pentru a sta să triem copiii şi a pune diagnosticul dacă este răcit sau este gripat. Lucrurile astea trebuie facute de asistenţii sau medicii şcolari. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu trebuie să trieze elevii suplimentar, este vorba despre un triaj epidemiologic observaţional. 

Pe acelaşi subiect

Unii copii au lipsit azi de la şcoală, din cauza problemelor de sănătate. 

Georgeta Iordache, învăţătoare: Avem un copil confirmat cu raceală, ar urma să meargă la medic, acesta este motivul pentru care au decis să nu îl aducă la scoala, iar ceilalţi pe care îi auziţi încă tuşind sunt confirmaţi cu forme alergice. 

Cei mai mulţi părinţi spun că sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de cazuri de viroze şi gripă şi cer din nou suplimentarea personalului medical în unităţile de învăţământ. 

Reporter: Vă e frică de ce ce urmează în colectivitate?

Părinte: Să fiu sinceră, cam da. Nu ştii ce va urma. 

Părinte: Cu siguranţă vor fi probleme. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Toate şcolile au obligaţia să asigure dezinfectanţi şi materiale pentru igiena copiiilor şi profesorilor. Înainte de începutul cursurilor, fiecare sală de clasă trebuie aerisită pentru fiecare schimb în parte. În plus, la apariţia unui semn de boală al unui copil, părinţii trebuie informaţi de urgenţă. 

Doi adulţi şi un copil au murit infectaţi cu virusul gripal

Cea mai recentă raportare a Ministerului Sănătăţii arată că avem aproape 5.000 de cazuri de gripă, dublu faţă de săptămâna precedentă. Până acum, doi adulţi şi un copil au murit infectaţi cu virusul gripal. În cazul băiatului de trei ani de la Braşov ancheta continuă însă. 

Marcel Albean, medic Spitalul de Pediatrie Braşov: A fost un caz grav, confirmat cu gripă la internare la noi, precum şi la Zărneşti, din testele făcute. Se pare că pe lângă asta i s-au luat secreţii de pe tegumente şi s-a constatat prezenţa unei infecţii. O suprainfecţie, pe lângă gripă. 

Vârful îmbolnavirilor se va atinge în România după prima săptămână de şcoală, spune ministrul Sănătăţii. Revenirea în colectivitate a copiilor aduce si risc mai mare de dublă infectare, avertizează medicii, care se asteapta la mai multe cazuri cu Flurona, adică gripă combinată cu coronavirus. Deocamdată, suspendarea cursurilor nu este luată în calcul de Ministerul Educatiei, aşa că orele vor continua cu regulile stabilite de Ministerul Sănătăţii până la urmatoarea vacanţă din februarie.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Modulul al treilea a început în data de 9 ianuarie pentru toată lumea, dar se va încheia diferit pentru fiecare judeţ din ţară. În Bucureşti, de exemplu, elevii vor lua vacanţa abia în ultima saptamana din luna februarie. In Ilfov şi Suceava vacanta vine in data de 3 feburarie. Iar pentru restul tarii, cursurile se vor incheia la mijlocul lunii februarie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Triajul obligatoriu stârneşte revoltă în rândul profesorilor. "Nu avem competenţele necesare pentru a pune diagnosticul dacă e răcit sau e gripat"